La mulți ani, Lucian Iancu!

936
La mulți ani, Lucian Iancu! - 941acc73bf0a0c8c12dbe4b9223c33d4.jpg
Astăzi este ziua de naștere a cunoscutului actor al Teatrului de Stat, Lucian Iancu.
A debutat la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoșani, jucând, apoi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (unde a avut roluri în celebrele spectacole ale lui Andrei Șerban, precum "Noaptea încur-căturilor" și "Omul cel bun din Săciuan").
A jucat în zeci de spectacole, dintre care amintim "Diavolul din Boston", "Soldatul fanfaron", "Legendele atrizilor", "Nevestele vesele din Windsor", "Moartea unui comis voiajor", "Penthesileea", "Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă", "Revizorul", și "Livada de vișini".
Îl regăsim și în ipostaza de re-gizor, semnând spectacole precum "Răzbunarea", "Soțul păcălit", "Desculț în parc", "Elixirul de dragoste", "Viața lui Constantin cel Mare" și "Ultima oră".
De asemenea, a avut roluri în peste 20 de filme.
Activitatea sa scenică a fost recunoscută prin distincții acordate în cadrul Festivalului Național de Teatru de la București, din 1981, Festivalului de dramaturgie actuală, de la Timișoara, 1983, și Colocviului despre arta comediei, de la Galați,1979.
Despre profilul său actoricesc ne-a vorbit Anaid Tavitian, secretarul literar al Teatrului de Stat: "Lucian Iancu este un actor cerebral de mare sensibilitate, un actor inconfundabil, care pecetluiește toate ipostazele scenice cu puternica sa perso-nalitate artistică. Talent vibrant, tumultuos, își construiește rolurile cu vervă debordantă, cu aparenta ușurință (ce vine din prea plinul talentului său). Este actorul care focalizează atenția asupra sa, dând culoare chiar și unor perso-naje concepute de autorul lor relativ schematic.
Prin toate rolurile jucate a demonstrat cu strălucire autentica sa vocație atât pentru dramă, cât și pentru comedie, vigoarea talentului, originalitatea jocului, că este un interpret de mare clasă, cu un registru deosebit de larg".
Publicul îl poate vedea pe actor jucând în spectacolul "Pescărușul" sâmbătă, 6 februarie, de la ora 19.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.767 secunde