La loc comanda. Elevii cu medii de admitere mai mici de 5 pot merge la liceu!

237
La loc comanda. Elevii cu medii de admitere mai mici de 5 pot merge la liceu! - fotofondlaloccomanda1-1574636215.jpg

Articole de la același autor

Elevii care nu reușesc să ia note mari la Evaluarea Națională și vor avea media de admitere sub 5 vor avea totuși posibilitatea de a merge la liceu din clasa a IX-a. Noul ministru al Educației propune modificarea metodologiei de admitere astfel încât elevii cu note mici să nu fie obligați să meargă doar în învățământul profesional, măsură considerată discriminatorie.


După numai două săptămâni de când a preluat Ministerul Educației, Monica Anisie, vrea să schimbe modul de admitere la liceu, reparând o condiție impusă, la finele lunii august, de fostul ministru, Daniel Breaz. Astfel, admiterea în clasele liceale nu va mai fi condiționată de obținerea mediei 5, ci doar de participarea la Evaluarea Națională. Pe site-ul Ministerului Educației a fost publicat în cursul zilei de vineri, 22 noiembrie, proiectul Ordinului pentru modificarea și completarea Ordinului ministerului Educației Naționale nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat, pentru anul școlar 2020 – 2021. Documentul legislativ este supus dezbaterii publice și oricine dorește poate trimite propunerile, sugestiile sau opiniile către Ministerul Educației.
Conform proiectului, "la repartizarea computerizată din prima etapă de admitere participă numai elevii care au susținut evaluarea națională". Astfel, se elimină prevederea anterioară, potrivit căreia, "la procesul de admitere din învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020 - 2021 participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională și a căror medie de admitere este minimum 5.00 (cinci)".
Încă de la publicarea metodologiei de admitere, în luna august 2019, au apărut discuții cu privire la această condiție, considerată de foarte mulți discriminatorie. S-a spus atunci că ministrul Daniel Breaz încearcă astfel să limiteze proporțiile dezastrului de la Bacalaureat, mergând pe considerentul că elevii slabi, care nu pot obține minimum media 5 pentru admitere, nu pot recupera lipsurile astfel încât să promoveze Bacalaureatul.


Repartizarea computerizată în clasa a IX-a, pe 10 iulie 2020


Conform proiectului noii Metodologii de admitere la liceu, realizat de Monica Anisie, pe data de 3 februarie 2020 ar trebui să înceapă deja pregătirile și organizarea admiterii. Pe 11 mai 2020 va fi afișată oferta de școlarizare pentru clasa a IX-a, concretizată în profiluri, domenii și calificări profesionale, pentru învățământul liceal și cel profesional. Ulterior, din 18 mai vor fi organizate ședințe de instruire cu părinții și elevii, pentru prezentarea procedurilor de admitere și a planului de școlarizare. Evaluarea Națională 2020 începe pe 15 iunie, cu examenul scris la limba și literatura română, urmat, pe 17 iunie, de cel la matematică. Rezultatele înainte de contestații vor fi afișate pe 22 iunie, până la ora 12, și în aceeași zi, între orele 14.00 și 20.00, vor putea fi depuse contestațiile. Pe 27 iunie vor fi afișate rezultatele finale, astfel încât pe 1 iulie, Inspectoratul Școlar Județean să publice ierarhia județeană în vederea repartizării computerizate. Fișele cu opțiuni vor putea fi completate de către absolvenții de clasa a VIII-a și de către părinții acestora, asistanți de diriginții claselor, între 2 și 6 iulie. Repartizarea computerizată este programată a avea loc pe 10 iulie 2020.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8841 secunde