La ce „standarde” s-a ajuns! Au devenit studenți cu Bacalaureatul luat la limită

2365
La finele săptămânii trecute, Universitatea „Ovidius” din Constanța a făcut publice ultimele rezultate, definitive, ale înmatriculărilor la cele 16 facultăți, prilej cu care am putut constata care au fost ultimele medii de admitere la studiile universitare de licență, pentru anul universitar 2021-2022.



Reamintim că cea mai mare universitate dobrogeană a scos la concurs 5.171 de locuri, din care 1.319 locuri bugetate, plus alte 80 de locuri fără taxă, dar cu destinații speciale, precum rromi, absolvenți de licee situate în mediul rural sau absolvenți care provin din sistemul de protecție socială. Aceasta în timp ce prima sesiune de Bacalaureat 2021 a fost promovată în județul Constanța de 3.184 de candidați. Va să zică atât de puțini pentru o ofertă atât de... generoasă (ca să nu mai spunem de sutele care au ales facultăți din țară sau străinătate).



Student la Litere, cu media 6,12 la limba română în 4 ani de liceu


În așteptarea statisticii privitoare la numărul de locuri rămase pentru cea de-a doua sesiune de admitere la Universitatea „Ovidius” Constanța, iată care au fost ultimele medii de admitere la câteva dintre cele 16 facultăți.

La Facultatea de Istorie și Ştiințe Politice, la domeniul Istorie, unde au fost 13 locuri, ultima medie cu care s-a „intrat” în viața de student (adică cea de la Bacalaureat) este 6,15; la domeniul Relații Internaționale și Studii Europene (17 locuri), s-a intrat cu 6,98, iar la Științe Politice (11 locuri), cu 6,16.

La Facultatea de Litere, domeniul Limbă și literatură română și o limbă și literatură modernă (34 locuri) ultimul candidat admis a avut 6,12 media aritmetică a mediilor obținute la disciplina Limba și literatura română în cei patru ani de liceu (media de Bacalaureat – 6,88, iar nota de la Limba Română la Bac a fost 6,45). Și probabil că aici vorbim despre un viitor cadru didactic, care va trebui să stea în fața unor elevi, pentru a le preda. Dar, cine știe, poate în facultate se întâmplă miracole (!?!).

În schimb, la aceeași Facultate de Litere, am descoperit că la Jurnalism (17 locuri) s-a intrat cu o medie de admitere bună, de 8,01, calculată 50% din nota de la eseul motivațional (8,83) și alte 50% din media de la Bac (7,50).

La Facultatea de Matematică și Informatică, o altă potențială „rampă” pentru viitoarele cadre didactice, la domeniul Matematică (Trunchi comun), ultima medie de admitere a fost 6,89.

Tot cu puțin peste 6 a luat Bacalaureatul și ultimul intrat la Facultatea de Educație Fizică și Sport (media 6,51).

Examenul de admitere face diferența

La Facultatea de Medicină Dentară (34 locuri), după publicarea ultimei liste, luni, au devenit studenți nouă candidați cu medii peste 7 la Bacalaureat. Pe locul 3 a fost admis un candidat a cărui medie la Bacalaureat este 7,88, dar media de admitere este 9,74.

Și pentru că am trecut într-un registru al mediilor mai mari, la Facultatea de Medicină, domeniul Medicină (132 locuri) ultimul candidat admis are media 9,16 la Bacalaureat, în timp ce la domeniul Asistență Medicală Generală (cinci locuri), ultimul candidat a luat 8,35 la Bacalaureat.

Și la Facultatea de Farmacie s-a intrat cu medii mai mari: Farmacie (22 locuri) – 8,05 Bacalaureat și Asistență de Farmacie (10 locuri) – 7,56 Bacalaureat.

Cel mai probabil toți acești candidați cu medii mai bune la Bacalaureat nu și-ar fi permis să spere că vor putea susține un examen de admitere în facultatea dorită dacă nu s-ar fi bazat pe un parcurs educațional constant în cei patru ani de liceu.

Scăderea drastică de anul acesta a numărului de candidați direct proporțional cu promovarea Bacalaureatului ar trebui să conducă și la o regândire a ofertei universităților care nu mai pot constitui fabrici de diplome... bune de folosit la angajarea în mall.

Anul trecut, Universitatea „Ovidius” se mândrea cu cei peste 5.900 de candidați care au ales să își continue studiile la programele universitare de licență în cadrul celor 16 facultăți, cel mai mare număr de candidați din ultimii patru ani. Dar ar fi interesant de aflat care este puterea de absorbție a pieței forței de muncă pentru licențiații constănțeni.

Calendarul sesiunii de toamnă

Sesiunea septembrie 2021 a admiterii la Universitatea „Ovidius” din Constanța, pe locurile rămase libere, va debuta pe 6 august cu înscrierile, urmate de susținerea probelor de concurs și înmatriculare pentru toate domeniile de studii de la toate formele de învățământ (IF, ID, IFR), în funcție de calendarul fiecărei facultăți, 14 septembrie fiind data limită de finalizare a înmatriculărilor pentru cea de-a doua sesiune.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2826 secunde