La ce erau folosite în urmă cu o sută de ani căucele

175
La ce erau folosite în urmă cu o sută de ani căucele - cauc-1507732051.jpg

Articole de la același autor

Dintotdeauna, țăranul român a petrecut mult timp pe câmp, cu turmele la păscut. Mai mult decât atât, timpul prea lung petrecut departe de casă l-a folosit adesea pentru a ciopli în lemn, cu măiestrie, obiecte în care a împletit utilul cu decorativul. 


Din această categorie cu rol funcțional, dar cu ornamente deosebite, fac parte căucele cioplite dintr-o singură bucată de lemn, folosite pentru a bea apă. Acestea erau purtate la cingătoare (uneori și în traistă) nu numai de păstori, ci și de lucrătorii forestieri. 
Astfel de căuce se află și în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară din Constanța, acestea fiind de diferite mărimi și forme. 


"Dintre acestea atrage atenția un căuc din zona Vrancea, care are incizat pe toartă anul confecționării, 1903. El este realizat din lemn de paltin cu găvanul rotunjit, care se termină cu o toartă elegantă traforată și decorată cu motive în zig-zag, florale, fitomorfe și geometrice", a declarat pentru "Cuget Liber", directorul muzeului, Maria Magiru.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.191 secunde