La Biblioteca Județeană „I.N. Roman”, prima întâlnire cu publicul, de după pandemie, a scriitorului Radu Paraschivescu

431
La Biblioteca Județeană „I.N. Roman”, prima întâlnire cu publicul, de după pandemie, a scriitorului Radu Paraschivescu - radu2-1626696355.jpg
Astăzi, de la ora 18.30, la Biblioteca Județeană Constanța, va avea loc o întâlnire cu scriitorul  Radu Paraschivescu, prilejuită de lansarea romanului său, „Acul de aur și ochii Glorianei", apărut, recent, la Editura Humanitas.

În urmă cu puțin timp, scriitorul a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare: „Reiau cu bucurie seria întâlnirilor cu publicul întreruptă de pandemie cu un an şi jumătate în urmă. Diseară la 18.30, la Biblioteca Judeţeană din Constanţa, lansez romanul «Acul de aur şi ochii Glorianei». Îi mulţumesc de pe acum lui Angelo Mitchievici pentru găzduire şi pentru dialogul pe care-l vom purta pe marginea cărţii. Şi-i mulţumesc unei cititoare transformate în prietenă, Angela Doicescu, care a avut ideea acestei întâlniri cu cititorii din Constanţa”. 

„O dublă bucurie” la care nu spera în urmă cu 20 de ani

La finele anului trecut, prozatorul Radu Paraschivescu, traducător, jurnalist şi redactor de carte, s-a aflat în Top 12 vânzări Humanitas 2020, prilej cu care a afirmat că prezenţa cu două cărţi – „Recviem vesel pentru tata" şi „Vitrina cu şarlatani" reprezintă „o dublă bucurie" la care nu spera în urmă cu 20 de ani.

„Sunt foarte fericit că apar cu două cărţi într-un top 12 al Humanitas. Cu 20 de ani în urmă, când mi-a apărut prima carte, nici nu mă puteam gândi că o să public la Humanitas, necum că o să intru într-un clasament al celor mai vândute titluri într-un an. E o dublă bucurie şi pentru 'Recviem vesel pentru tata' şi pentru 'Vitrina cu şarlatani', care constat că a prins un loc nouă, deşi n-a apărut demult", a declarat scriitorul pentru AGERPRES.

Despre "Recviem vesel pentru tata", situată pe locul al treilea în topul de vânzări Humanitas ale anului care se încheie, Radu Paraschivescu spune că este o carte "la opusul bocetului".

„Este o relatare tandră şi caldă (...) a câtorva episoade care au măsurat drumul ăsta al prieteniei şi al iniţierii, pentru că tata n-a fost un pedagog acru şi n-a fost un părinte din obligaţie. El şi-a dorit mult să aibă un copil şi de copilul ăla s-a ocupat, l-a grădinărit, l-a iniţiat în multe lucruri ale vieţii prin plimbări, prin tot felul de şiretlicuri, de care mi-am dat seama când era mult prea târziu şi aşa se face că recviemul ăsta este o cronică a prieteniei şi o cronică a tandreţei şi cronică a unei vieţi obişnuite a unei familii obişnuite din comunism şi de după aceea", a mărturisit autorul.El a spus că "Vitrina cu şarlatani" a fost deja etichetată de oameni care n-au deschis-o drept "o carte despre politicieni, în siajul, vezi Doamne, al unor cărţi de genul 'Orice om îi este teamă', sau 'România în 7 gesturi'".

„N-are nici o legătură cu ele şi o spun cu siguranţa celui care a scris cartea. 'Vitrina cu şarlatani' este o carte în patru capitole, despre câteva forme ale imposturii, ale bunului plac şi ale primejdiilor pe care le atrage după sine impostura. (...) Politicienii, cum am spus, nu apar, dar anumiţi oameni, cărora le place să aibă păreri despre cărţi necitite, au stabilit deja nu numai că este o carte despre politicieni, dar că este o carte comandată sau scrisă după dictare de la Palatul Cotroceni. Prin asta am fost şi încadrat politic, mi s-a şi pus ştampila de, nu ştiu, de 'argat al lui Klaus Iohannis', dar, repet, e foarte simplu să-ţi dai cu părerea pe chestiuni pe care nu le stăpâneşti, pentru că nu există altă amendă, altă pedeapsă decât prăbuşirea în ridicol, ceea ce, până la urmă, e mai mult decât nimic", a spus Radu Paraschivescu.

Cât despre proiectele sale editoriale, în decembrie 2020 declara că lucrează la mai multe cărți: „Acum lucrez la o culegere de povestiri italiene, care se cheamă, ca titlu de lucru, «Misterele din Fiumelatte». (...) Sunt câteva proze, din diverse locuri ale Italiei şi din diverse perioade. Sunt şi din secolul al XVI-lea şi din zilele noastre şi din Lombardia şi din Toscana şi din Roma. Am şi o altă carte la care lucrez mai demult şi mai greu, se vede treaba, un roman care se cheamă 'Podul diavolului' şi pe care aş vrea să-l dau la sfârşitul lui 2021, în ideea că ne vom relua bunele obiceiuri ale târgurilor de carte", a încheiat Radu Paraschivescu.

Într-un Top 12 al celor mai vândute titluri Humanitas 2020, publicat de editură, pe primul loc se află lucrarea "Isus al meu", de Gabriel Liiceanu, urmată de "Gânduri despre sine însuşi", de Marcus Aurelius, "Recviem vesel pentru tata", de Radu Paraschivescu, "Seducătorul domn Nae", de Tatiana Niculescu şi "Creionul de tâmplarie", de Mircea Cărtărescu.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8978 secunde