"Kapitalismul" românesc, transpus în joc de lego de Alexandru Solomon

563
Regizorul Alexandru Solomon ne-a arătat capitalismul în viziunea magnaților României care, cu relaxarea și aroganța generate de conturile uriașe, discută despre principii, direct din coliviile lor de aur.
Premiera documentarului "Kapitalism - rețeta noastră secretă" a avut loc joi seară la Cityplex Tomis Mall, în prezența regizorului Alexandru Solomon și a producătorilor Ada Solomon și Cedric Bonin. O călătorie cinematografică pe tărâmul dominat de câțiva dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, George Copos, Gigi Becali, Ioan Nicolae, George Pădure și Dan Diaconescu.
Fără a da verdicte, doar explicații și argumente care ne oferă o imagine mai clară a situației pe care o experimentează România de azi, filmul este genial datorită capacității regizorului de a realiza o cronică la obiect a României post-decembriste. Regizorul îi intervievează, nu ca un jurnalist acid, ci ca un român care vrea să afle "de ce" pe mogulii României, întrebându-i cum s-au îmbogățit cu dezinvoltura omului prins în capcana propriei curiozități. În timp ce Copos, cu profund cinism, regretă că n-a făcut și mai mulți bani, așa cum au procedat "băieții deștepți" ai țării, Dinu Patriciu mărturisește că a făcut foarte greu primul milion de dolari. "Nu poți să ai succes decât dacă furi", rostește Patriciu dictonul smuls din ceea ce numește "mitologia succesului".
Alexandru Solomon realizează și un captivant joc istoric, aducându-l pe Ceaușescu în zilele noastre și imaginându-și ce-ar spune Tovarășu’ dacă ar vedea picioarele dezgolite ale femeilor, pe stradă și pe afișele publicitare, sau privind dezmățul moștenitorilor Cotroceniului. Am vedea un Ceaușescu dezolat, izbit de conștiința faptului că, într-adevăr, nu poate face nimic, și că puterea nu-i mai aparține. Deosebit de ingenioase au fost și inserturile în care ni se explică cum s-au făcut și conservat averile în România, regizorul folosind, în acest sens, metafora jocurilor de lego. Documentarului nu-i lipsesc cadrele cu pronunțate expresii artistice: vedem cum cei intervievați sunt oglindiți, la propriu, echipa de filmare transportând cele două oglinzi în birourile, pentru a crea, astfel, efectul de specularitate și alimentând, totodată, nevoia de vizibilitate a bogaților României. Motivația regizorului: "Am vrut să creez un spațiu comun al interviurilor, pe de altă parte sunt personaje cărora le place să fie oglindite".
Filmul poate fi urmărit până joi, 29 aprilie, la Cityplex Tomis Mall.

Alexandru Solomon: "Un kapitalism cu «k» pentru că nu e veritabil, ci combină ruinele comunismului (care se scrie cu «k» în rusește, ca și KGB) cu un soi de
capitalism putred și democratic".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3696 secunde