Jurnalistul Ion Tița-Călin, premiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

304
Jurnalistul Ion Tița-Călin, premiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - iontitacalin1-1561953172.jpg

Articole de la același autor

La sfârșitul săptămânii trecute, la Palatul Parlamentului, în superba sală "Constantin Brâncuși", colegul nostru Ion Tița-Călin a primit din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) distincția "Credință și loialitate". Aceasta i-a fost înmânată pentru consecvența, abnegația și pasiunea de care a dat dovadă în demersul său jurnalistic și loialitatea față de această profesie. 


Premierea a avut loc în cadrul a două evenimente organizate de UZPR. 
Primul a fost decernarea premiilor "Eminescu, ziaristul", la această categorie fiind acordate trofee unor personalități marcante, care și-au dedicat o parte din viața lor, cercetării și promovării operei marelui ziarist și poet național Mihai Eminescu. 
Sărbătorirea Zilei Ziaristului Român a fost cel de-al doilea eveniment al zilei. UZPR a propus, în urmă cu patru ani, să se instituie, pe 28 iunie, Ziua Ziaristului Român, dar până când Parlamentul va legifera această dată, UZPR va celebra ziua, care a marcat în 1883, dispariția din viața publică de gazetar a lui Mihai Eminescu, prin intervenția violentă a oficialilor vremii. 
În cadrul evenimentului, au primit distincții numeroși jurnaliști, care s-au remarcat în ultimii ani, printr-o activitate consistentă și constantă, de calitate, în presa scrisă, în producțiile de radio și televiziune sau prin apariția cărților de publicistică. 


XXX 
Colegul nostru Ion Tița-Călin a fost răsplătit pentru munca asiduă, depusă pentru a realiza ciclul de volume dedicate distrugerii flotei naționale, la care se vor adăuga alte două noi volume, care se află, la acest moment, la tipar. 


Autorul este sociolog, ziarist, scriitor și inventator. De-a lungul timpului, el a publicat peste 30.000 de articole, abordând toate genurile publicistice: editorialul, eseul, foiletonul, ancheta, pamfletul, reportajul, schița, povestirea, tableta, comentariul, analiza, nota, știrea de presă. 


În anul 2013, a început un amplu proiect editorialistic: o cronică a distrugerii flotei naționale a României, singura flotă din lume care a dispărut pe timp de pace. 


Aceasta este, totodată, o cronică a existenței aventuroase, dramatice și deseori tragice a unei categorii socio-profesionale percepută dintotdeauna ca o elită. Este o cronică despre încercările teribile prin care au trecut navigatorii români și cei din zona Mării Negre într-o perioadă de un sfert de secol. Până în prezent, din acest ciclu, au fost publicate următoarele cărți: «Cine îi apără pe lupii de mare», «Cu prețul vieții marinarilor români», «Rechinii»  și "Eșuați în Infern". Alte două volume se află sub tipar: «Abandonați pe coșciugele plutitoare» și «Au condamnat flota la moarte!». 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6765 secunde