Bacalaureat 2013

Jumătate dintre candidați, declarați "experimentați"

473

Articole de la același autor

Se încheie prima săptămână de Bacalaureat 2013 cu rezultate care nici nu aveau cum să fie altfel, la o probă declarată "discutațională", în care candidații au avut dreptul să abereze "la liber" că oricum treceau. 

Pentru simplul motiv că s-au prezentat la evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, toți absolvenții de-a XII-a și a XIII-a au scăpat cu bine. 3.269 au obținut nivelul experimentat, alți 1.602 s-au descoperit "vorbitori" avansați, iar de nivel mediu - 1.024. 168 de candidați au absentat de la susținerea primei probe.

La proba de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, care s-a desfășurat la Colegiul Național "Kemal Ataturk" din Medgidia, nu s-a înregistrat niciun absent, iar rezultatele au fost următoarele: nivel experimentat - nouă candidați, nivel avansat - trei candidați și nivel mediu - un candidat.

Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, s-a stabilit de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat și cu grila cuprinsă în procedurile elaborate și transmise de Centrul Național de Evaluare și Examinare.

Conform metodologiei, un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, dar nu poate promova examenul de bacalaureat.

De-a dreptul penibilă a fost postura în care s-au aflat cei șase elevi din țară care au fost eliminați pentru că au fost surprinși utilizând telefoane mobile la o probă atât de banală, motiv pentru care vor aștepta "pe bară" mult și bine până vor mai intra în bacalaureat din nou. Adică două sesiuni.

Pentru următoarea probă, evaluarea competențelor digitale, care se va desfășura tot în cele 51 de centre de examen, în perioada 17-21 iunie, s-au înscris 5.192 de candidați, iar rezultatele evaluării vor fi exprimate în utilizator începător, de nivel mediu, avansat și experimentat. După cât de tare "foiesc" Facebook-ul prin cafenele, avem convingerea că vom asista la procente mult mai mari ale celor "experimentați" într-ale calculatorului.

La ultima probă de evaluare, cea a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, din perioada 25-28 iunie, s-au înscris 5.329 candidați pentru engleză, 290 - limba franceză, 16 - limba germană modernă, șase la limba spaniolă și șapte la limba italiană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0984 secunde