Jocurile Olimpice din 2040, în viziunea elevilor de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân"

401
Jocurile Olimpice din 2040, în viziunea elevilor de la Colegiul Național

Articole de la același autor

Deși cursurile sunt suspendate, unele competiții continuă în această perioadă. Astfel, luni, 11 mai, s-a derulat concursul Sci-Tech Challenge, organizat de Junior Achievement Romania, la care au participat 13 echipe din liceele constănțene. Elevii Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", coordonați de prof. dr. Aliss Andreescu, au reușit performanța de a se clasa pe locurile I și III ale podiumului.

Competiția se adresează liceenilor și a propus echipelor un proiect care a constituit o adevărată provocare - organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din anul 2040, pe principiul respectării mediului înconjurător. Timp de o săptămână, elevii au participat la webinarii ale mentorilor JA România, în cadrul cărora au deprins modul de a construi și prezenta un proiect, valorificând competențele dobândite la școală într-un mod cât mai creativ. Apoi, în ore întregi de lucru online, fiecare echipă a elaborat proiectul și prezentarea acestuia, alegând cel mai bun loc de desfășurare și căutând cele mai bune soluții pentru organizarea eco-friendly a unui eveniment la scară planetară. Au urmat zile de brainstorming, calcule, căutarea de informații concrete din surse cât mai viabile. 


În evenimentul de luni, fiecare echipă și-a prezentat proiectul, în fața unui juriu format din specialiști, răspunzând apoi întrebărilor acestora și argumentându-și alegerile. Echipa "TrekTronik" de la CNMB, formată din elevii din clasa a X-a Virgil Baclanov, Andrei Bărăitaru, Andreea Constantin, Ana Luca, Teodora Portase și Andrei Maxim Volnițchi, s-a situat pe locul întâi, iar echipa "Wizards of Tech", formată din elevii din clasa a XI-a Arina Ilinca Gheorghe, Șerban Mihai Ionescu, Andreea Sidonia Mihai, Tarik Ilhan Omer, Ștefan Solomon și Karina Sânziana Stelea, a ocupat locul al III-lea.

Show de lasere și plimbări cu balonul cald

Echipa câștigătoare și-a propus să organizeze Jocurile Olimpice din 2040 în metropola Munchen din Germania. Elevii au depus o muncă intensă în căutarea unor soluții sustenabile și au ajuns la următoarea concluzie: viitorul este mult mai eco-friendly decât ne-am aștepta. Plăcuțele electrice amplasate la intrare pe stadioane, eolienele de la baza munților Alpi, precum și panourile fotovoltaice distribuite pe suprafața acoperișurilor stadioanelor reprezintă sursele de energie din cadrul evenimentului.

Membrii echipei TrekTronik au dezvoltat două prototipuri ale unor aplicații ce vor încuraja populația să folosească mijloace de transport în comun sau să vizioneze de acasă, prin intermediul hologramelor, evenimentele olimpice. Detaliile au venit după aceea de la sine: bilanțul costurilor, sponsorizări ale firmelor locale precum BMW, Adidas și Siemens, logo-ul echipei, sigla olimpică creată de la zero, precum și schițe tehnice realizate în AutoCAD. Însă, partea poate cea mai spectaculoasă a constat într-un show de lasere și plimbări cu baloane cu aer cald.

Pentru elevii clasați pe locul întâi, provocarea continuă, întrucât, la finalul lunii mai, vor participa la conferința europeană online "Abilitățile STEM pentru noua generație: de la concept la acțiune", care marchează finalul competiției Sci-Tech Challenge la nivel european. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5006 secunde