Mai multe ştiri online:

Iubitorii de sculptură pot vizita Muzeul „Ion Jalea“

Ştire online publicată Sâmbătă, 15 Iunie 2019. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Pentru cei care au chef de o plimbare pe faleza din Constanța, aceștia mai pot face o oprire, în zonă, pentru a vizita Muzeul „Ion Jalea”, un edificiu cultural dedicat exclusiv sculpturii. Este închis luni și marți, dar în restul zilelor este deschis între orele 10.00 și 18.00. Clădirea în care funcționează această instituție de cultură i-a aparținut pe vremuri prefectului Constantin Pariano și a fost proiectată în stil neo-românesc de către arhitectul Victor Stephanescu după marele război. 


În anul 1968, atunci când sculptorul face Constanței donația inițială, clădirea devine muzeu. Ulterior, în anul 1984, colecția este întregită cu o serie de alte sculpturi dăruite de familia artistului,  ajungând astfel la un total de 227 de lucrări.


Operele sunt realizate în cele mai diverse materiale: gips, bronz, piatră sau marmură, iar ciclurile sale tematice includ scene alegorice, religioase sau mitologice, scene de război sau de muncă, nuduri, portrete, figuri de țărani. Acestea culminează cu lucrările sale monumentale, toate trecute însă printr-un filtru personal ce ocolește facilul și întâmplarea, în favoarea unei forme clare, clasicizante.


În prezent, la parter și etaj sunt expuse opere originale și machete, lucrate în materiale și tehnici diferite. Tematica este variată: opere alegorice, schițe de front, portrete, compoziții monumentale etc. În fața casei, pe faleză, se află capodopera sa definitorie „Arcaș odihnindu-se”. 


„Îmbogățit în timp cu o altă generoasă donație a familiei donatorului, muzeul oferă publicului vizitator o sugestivă  imagine a diversității creației lui Ion Jalea. Abordând cu aceeași stăpânire a mijloacelor de expresie toate genurile sculpturii, apelând la cele mai diferite surse de inspirație, Ion Jalea a lăsat posterității o impresionantă operă, mare parte expusă aici, la mal de mare. Operele bi și tridimensionale, realizate în piatră, marmură, bronz și gips, acoperă aria tematică a unei creații care jalonează arta modernă și contemporană a veacului trecut”, ne-a declarat directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu. 
Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
miercuri, 17 iulie Foto : Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!" 8573 vizite, 0 comentarii Șoselele morții pe litoral. "Da, este nevoie de acele separatoare de sens!"
Tehnologie
miercuri, 17 iulie Foto : Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe! 4037 vizite, 0 comentarii Mare atenție la aplicația care „îmbătrânește” fețe!
Monden
luni, 15 iulie Foto : Cornelia Catanga a făcut infarct! 2960 vizite, 0 comentarii Cornelia Catanga a făcut infarct!
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7528 secunde