Istoricii vorbesc despre "România la Centenar"

165
Istoricii vorbesc despre

Articole de la același autor

Sub patronajul ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanța, în parteneriat cu Școala "Sfinții Martiri Brâncoveni" din Constanța, organizează miercuri, 31 octombrie, Conferința Națională "România la Centenar - 1918-2018" (etape majore spre România Mare: 1859, 1878, 1918), începând cu ora 18.00, la Curtea Brâncovenească din strada Vasile Lupu nr. 43-45.


Conferențiază: prof.univ.dr. Radu Ștefan Vergatti, dr. Ion Constantin.
Evenimentul se înscrie în seria de manifestări desfășurate în cadrul Patriarhiei Române în acest an - Anul omagial al unității de credință și de neam, an comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
România Mare, "dodoloață" cum a botezat-o un copil din Lancrăm, "pohta ce-a pohtit-o" Mihai Viteazul și neamul românesc, realizată în chip sublim la 1 Decembrie 1918, a reprezentat ducerea la îndeplinire a unui proces secular, a unui adevărat testament sfânt al poporului român. Apoi, se va vorbi despre ziua de 24 ianuarie 1959 - Unirea Principatelor Române Țara Românească și Moldova,  dar și 11 noiembrie 1878, când a avut loc revenirea Dobrogei la Patria Mamă și 1918 - alipirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei la Regatul România. 


Un alt moment important este 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia s-a putut consfinți acest deziderat de veacuri, prin discursul rostit atunci: "Astăzi, prin hotărârea noastră se înfăptuiește România Mare. Una și nedespărțită. Pot fi fericiți toți românii de pe aceste plaiuri. Ne unim pe veci cu țara mamă România." Chiar dacă granițele stabilite acum 100 de ani au rezistat intacte doar până în 1940, România de azi rămâne un stat important din multe puncte de vedere, inclusiv teritorial, la nivel european. Organizatorii acestui eveniment sunt prof. univ. dr. Gheorghe F. Anghelescu și asist. univ. dr. Ionuț Gh. Chircalan.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.967 secunde