Istoria ghiozdanelor. Cine le-a inventat și cu ce scop

486
Istoria ghiozdanelor. Cine le-a inventat și cu ce scop - ghiozdan-1534167033.jpg

Articole de la același autor

Ghiozdanul este un echipament ingenios și comun pe care copiii și nu numai îl folosesc pentru a-și căra rechizitele școlare, echipamentul sportiv etc. Ghiozdanele le găsim oriunde. Există ghiozdane din polyester, pânză sau piele. Dar de unde provin acestea? Cine le-a inventat?


Ghiozdanele, mai bine zis rucsacurile folosite pentru a căra diverse lucruri au apărut și au dispărut pe măsură ce oamenii au început să folosească animalele de povară pentru a le căra bagajul. Înbunătățirile în ceea ce privește desgin-ul au apărut și dispărut precum durerile de cap- un rucsac cu adevărat bun a apărut după milenii.


Cu mai mult de 5.000 de ani în urmă, un călător singuratic pe care oamenii de știință l-au numit "Otzi, Iceman", a străbătut Alpii cu un rucsac cu structură din lemn făcut din piei.


Otzi, care probabil a fost ucis cu o săgeată de piatră și apoi înghețat într-un ghețar, nu era inventator. Racsacul său cu cadru de lemn era inteligent, dar era o descoperire arheologică neobișnuită.
Precursorul rucsacului modern poate fi un rucsac cu cadru de piele, folosit în Norvegia la sfârșitul anilor 1800.
În 1886, colonelul Henry Clay Merriam de la a șaptea Infanterie, un veteran al războiului civil, a brevetat un rucsac militar cu un cadru complicat, bretele și catarame care erau greoaie, dar permiteau soldaților să ridice încărcături mai grele. Era slab echilibrat, dar a funcționat mai bine decât o pătură rulată.


Ulterior, în 1909, un norvegian numit Ole F. Bergans a brevetat un rucsac de pânză cu un cadru metalic curbat, care era mai subțire și se potrivea mai bine corpului uman decât cel creat de Merriam. A avut, de asemenea, o bretea care a transferat o parte din greutate pe șolduri, ușurând umerii - era foarte modern.
Rucsacul Trapper Nelson, care părea foarte asemănător cu o geantă de mesagerie cu curele de umăr, a apărut în 1922. Rucsacurile erau însă un articol strict de nișă, nu foarte diferite de rucsacul de călătorie a lui Iceman Otzi, până când a apărut rucsacul creat de Gerry Cunningham.


Apariția rucsacului modern


Alpinistul Gerry Cunningham a creat în 1938 un rucsac mai ușor și mai practic, cu compartimente cu fermoar pentru a oferi acces ușor. Lucrurile nu s-au schimbat cu adevărat odată cu apariția rucsacului lui Gerry decât după cel de-al doilea război mondial. Între 1945 și 1946, Gerry și soția sa au început să facă "Gerrys", rucsacuri bine proiectate și rucsacuri de alpinism pentru schiori și alpiniști.
Au creat o afacere cu comenzi prin poștă. A fost o afacere înfloritoare și și-au deschis primul lor magazin în Boulder în 1958, îmbunătățind continuu modelul lui Gerry, concentrându-se în principal pe sporturile în aer liber. Până în 1967, când compania a creat un rucsac rezistent din nylon, sub formă de lacrimă. Cu acest rucsac a revoluționat rucsacul modern. Dacă vreți să acordați credit unui inventator unic, Gerry Cunningham este acela.
Copiii și-au prins manualele cu curele de piele, ani de zile, până când Nena și Dick Kelty au folosit o veche țesătură de parașută, catarame și alte materiale excedentare rămase după cel de-al doilea război mondial și au creat câteva rucsacuri. Ei au căptușit curelele, au adăugat o centură de șold pentru o distribuție mai bună a greutății și au creat o baretă rezistentă, dar ușoară.


Dick a încercat să bage capetele ramei în buzunarele din spate pentru a redistribui greutatea și a descoperit că trucul era într-adevăr confortabil și și-a adaptat modelele făcute manual.
Noul design a funcționat atât de bine încât o expediție americană numită Everest a folosit rucsacurile Kelty într-o călătorie din 1963. Kelty încă face rucsacuri sport și pentru expediții - destul de rezistente pentru școală și pentru elevii care sunt pregătiți să urce pe munte.


În prezent, rucsacurile sunt peste tot. Muncitorii nu pleacă la muncă fără ele, iar elevii nu pleacă la școală fără ghiozdan în spate. Există tot felul de rucsacuri, de diferite forme, mărimi, materiale și stiluri. Unele pot fi cărate în spate, altele dispun de roți, de compartimente pentru tabletă, laptop, buzunar pentru telefon etc.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9902 secunde