IŞJ Constanța a numit director la Școala din Dumbrăveni, dar profesorii nu știu și trimit memoriu la ministrul Educației

5484
IŞJ Constanța a numit director la Școala din Dumbrăveni, dar profesorii nu știu și trimit memoriu la ministrul Educației - fondscoaladumbraveni3-1632851294.jpg
În urmă cu două zile, supuneam atenției opiniei publice situația specială a Școlii gimnaziale nr. 1 din Dumbrăveni („IŞJ Constanța, glume proaste cu şcoala din Dumbrăveni! Solicită director dintre titulari, știind că nu există”) ca urmare a numirii... și demisiei unui director interimar din afara micii comunități. Mai exact, un învățător ale cărui calități la catedră nu pot fi contestate, dar care, provenind de la o unitate de învățământ de la circa 30 km distanță (General Scărișoreanu), se afla în imposibilitatea de a manageria, după ore, problemele școlii din Dumbrăveni. Instituție care funcționează într-un singur schimb, dublu simultan.

De altfel, pe 15 septembrie învățătorul și-a depus demisia (noroc că a apucat să semneze statul de salarii), iar inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai ne-a transmis, marţi, 28 septembrie, că a fost numit vineri, 24 septembrie, un alt director. Din păcate, pe site-ul IŞJ Constanța cele mai recente hotărâri de consiliu de administrație - care trebuie făcute publice - datează din 30 august, amestecate printre cele din 2020.

Interesant este că cele 10 cadre didactice care activează în Școala din Dumbrăveni nu știu că au un nou director (cel puțin până la închiderea ediției nu aflaseră nimic) și care de vineri până marți credem că ar fi trebuit să se... arate, așa încât, între timp, adică luni, 27 septembrie, s-au adresat ministrului Educației cu un memoriu.

Vă prezentăm în continuare un fragment din memoriul menționat, pentru a cunoaște argumentele aduse de cadrele didactice în susținerea unui fost director.

„Stimate domnule ministru Sorin Cîmpeanu,

Subsemnații, cadre didactice la Școala Gimnazială nr. 1 Dumbrăveni, județul Constanța, alături de membrii comitetului de părinți și administrația locală, vă adresăm prezentul memoriu pentru a vă aduce în atenție problema apăsătoare cu care ne confruntăm și apelăm la moralitatea și verticalitatea dumneavoastră în speranța că nu veți rămâne indiferent. Comuna Dumbrăveni este amplasată la granița cu Bulgaria, fiind una dintre cele mai mici comune din județul Constanța, cu un efectiv de aproximativ 500 de locuitori. În ciuda numărului mic de locuitori, aici funcționează Școala Gimnazială Nr. 1 în care zi de zi pășesc 53 de elevi și preșcolari. Grădinița are în componență o singură grupă combinată, iar regimul de funcționare al școlii este dublu simultan, având două clase: o clasă pentru ciclul primar și una pentru ciclul gimnazial. Toate cele cinci clase din învățământul primar (clasa pregătitoare, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a și clasa a IV-a) sunt coordonate de un singur profesor pentru învățământ primar, iar pentru clasele de gimnaziu, care funcționează în același regim, sunt încadrați opt profesori. Din cauza numărului mic de elevi și al modului de funcționare impus în anul 2018, în școală nu există profesori titulari.

Pe parcursul anilor, școala a fost manageriată «de la distanță» având directori detașați din alte școli pentru care era uneori imposibil să fie parte activă a procesului educațional. Acest lucru s-a schimbat începând cu anul 2019, atunci când Inspectoratul Școlar Județean Constanța a numit în funcția de director prin detașare în interesul învățământului pe doamna prof. de limba și literatura română, Mancaș Oana, care este încadrată în unitate pe cele 11 ore încă din anul 2018, nefiind, însă, titular. Odată cu această numire școala a intrat într-un amplu proces evolutiv (...) În privința bazei materiale, menționăm faptul că aceasta a fost îmbunătățită semnificativ în ultimii ani. Școala a primit sprijin și numeroase donații de laptopuri, tablete, precum și o tablă interactivă.

În plus, suntem susținuți de întreaga comunitate locală, ne simțim protejați de dragostea elevilor și de atașamentul părinților. Privim cu mândrie spre trecut și cu încredere spre viitor. De asemenea, în ciuda regimului de organizare al orelor de curs în cadrul școlii noastre – Dublu Simultan – am reușit să aducem elevii la nivelul celor care studiază în mod normal, într-o singură clasă.

Toate activitățile prezentate au fost întreprinse în decursul anilor școlari 2019-2020, respectiv 2020-2021 și au fost coordonate de către dna. prof. Mancaș Oana, care, deși nu este profesor titular pentru că situația normelor din școală nu o permite, deține toate calitățile unui bun manager, fapt susținut de cele enumerate. Această listă poate rămâne deschisă dacă dumneavoastră, domnule ministru, veți dispune renumirea în funcție a dnei prof. Mancaș Oana, în ciuda procedurii de detașare în interesul învățământului pe funcții de conducere care nu prevede reglementări referitoare la școlile mici și foarte mici unde nu există profesori titulari. Permiteți-ne, așadar, să continuăm ceea ce am început și oferiți-ne ocazia să demonstrăm că acesta a fost doar începutul. În virtutea celor prezentate mai sus și cu speranța că toate reușitele noastre sub conducerea dnei prof. Mancaș Oana vor cântări suficient în luarea unei decizii care să aibă ca scop bunăstarea elevilor și păstrarea unui mediu academic echilibrat, așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră”.

Cum unde-i lege nu-i tocmeală (pentru unii...), mai bine aduci de-afară un director titular în altă unitate, care nu cunoaște comunitatea. Dar ce nevoie ar avea?



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.064 secunde