Își vor trimite sau nu părinții copiii la școală? "Cine răspunde?"

1312

Articole de la același autor

Peste trei săptămâni, clopoțelul ar trebui să sune adunarea la școală. Cu toate acestea, încă nu se știe câți și ce elevi vor merge cu adevărat la lecții. Se fac calcule, simulări, însă, în prezent, nu este nimic sigur. Nici conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, nici autoritățile locale nu au prezentat, deocamdată, un plan concret pentru unitățile de învățământ. Iar părinții, pe lângă că sunt debusolați, sunt bombardați cu tot felul de informații contradictorii.

Dacă anii trecuți, pe vremea asta, începea alergătura după rechizite, ghiozdane, uniforme și pantofi, anul acesta părinții nu știu nici măcar dacă își vor duce copiii la școală sau grădiniță. Deși Ministerul Educației a lansat trei scenarii pentru începerea noului an școlar, nu este clar încă unde se încadrează fiecare unitate de învățământ. La Constanța, încă se mai discută, încă se caută variante și soluții, mai ales pentru unitățile unde sunt mulți elevi și este imposibilă respectarea distanțării sociale.

Potrivit unui sondaj realizat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, cei mai mulți părinți consideră că este obligatoriu acordul familiei pentru participarea copilului la cursuri în clasă, în condiții de pandemie. De asemenea, aproape trei sferturi din părinți spun că își vor trimite copilul la școală. Tot părinții sunt cei care susțin că "primul triaj trebuie făcut cu responsabilitate de familie".

Asistenți medicali, în fiecare școală

Cu toate acestea, sunt multe voci care consideră că nu este normal ca aceștia să fie nevoiți să completeze o declarație pe proprie răspundere pentru introducerea copilului în colectivitate. "Atragem atenția că declarația pe proprie răspundere care implică atragerea răspunderii penale nu este conformă cu competențele medicale ale părinților. Înțelegem necesitatea unui triaj observațional făcut la nivelul familiei, dar decizia finală ar trebui să aparțină asistenților medicali școlari care ar trebui să existe la nivelul fiecărei unități de învățământ", se arată într-o scrisoare transmisă de Federația Părinților către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Mai mult, reprezentanții părinților cer implicarea directă a reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică în îndrumarea autorităților locale și a conducerilor unităților de învățământ. "Cred că MEC va decide să dea posibilitatea familiilor să-și aleagă modul de începere a anului școlar. Știu, există un risc major în luarea unei asemenea decizii – nu toate familiile au posibilitatea unei analize corecte, există riscul să limitezi dreptul la o educație de calitate, deoarece este diferență între prezența la școală și online, deși acesta va fi, într-o oarecare măsură, viitorul sistemului, dar așa este corect. Acest virus nenorocit poate distruge viața unor familii. Cine va răspunde?", este de părere Dănuț Cernat, reprezentantul asociațiilor de părinți din Constanța și vicepreședintele FNAP-IP.

"Și părintele trebuie să-și asume revenirea la cursuri!"

Deși ministrul Educației, Monica Anisie, susține că elevii pot opta pentru învățământul online, în cazul în care consideră că mersul la școală prezintă un risc pentru ei sau familie, deocamdată nu a apărut niciun document oficial care să susțină acest lucru. "Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a familiei și dacă există vreun risc, și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie ca copilul să fie supus riscului, sau familia, atunci putem apela și la situația în care copilul să învețe online. Această declarație pe care Ministerul Sănătății a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri. Având în vedere că părintele va fi supus la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă «după cum cunosc» sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem din start că este părintele de rea credință și aduce copilul bolnav la școală", a precizat Monica Anisie.

Între timp, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică și un ghid cu reguli și măsuri de igienă pentru unitățile de învățământ, pentru deschiderea noului an școlar. Acesta prevede de la decalarea pauzelor între cursuri, până la limitarea numărului persoanelor care folosesc grupurile sanitare.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, consideră că "ghidul este perfect din punct de vedere teoretic, dar este aproape imposibil de pus în practică la nivelul multor unități de învățământ".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.595 secunde