Pro sau contra orei de Religie în școală?

ÎPS Teodosie:"Cine ar renunța, dintre părinți, la ora de Religie ar mutila propriul copil"

2227
40

Articole de la același autor

Zilele acestea, în școli au loc ședințele cu părinții, care printre alte priorități stabilesc, sub semnătură, și dacă în anul școlar viitor copiii vor mai frecventa ora de religie sau nu.

Cu o săptămână înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor pentru frecventarea orei de religie, toți profesorii de religie ortodoxă din județul Constanța sunt convocați sâmbătă, 28 februarie, de la ora 14, de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la o ședință extraordinară cu tema "Despre statutul orei de religie în școală", ce va avea loc chiar la Arhiepiscopia Tomisului.

Ieri, prof. Daniela Stan, inspector școlar pentru religie, declara pentru "Cuget Liber" că situația depunerilor de cereri la Constanța este mai bună decât se aștepta. "S-au înregistrat la secretariatele școlilor peste 4.300 de cereri, ceea ce înseamnă că aproape 70% dintre părinți au făcut solicitări pentru copiii lor", a mai adăugat prof. Stan.

Tot ieri, ÎPS Teodosie a transmis următorul comunicat: "Ora de Religie este cea mai valoroasă recuperare a Bisericii pentru că întotdeauna Biserica a educat copiii și școala s-a născut în tinda Bisericii. Această recuperare trebuie să nu fie pierdută, pentru că, așa cum ne formăm copiii, așa vor fi cetățenii de mâine. Copiii sunt cei mai receptivi la tot ceea ce le împărtășim, tocmai de aceea trebuie să împărtășească valorile religioase. Iisus Hristos, care este în centrul orei de Religie, este persoană istorică. Creștinismul a produs o civilizație, a produs, cu adevărat o cultură atât de valoroasă, cea mai înaltă valoare culturală în domeniul muzical, în domeniul artei, arhitecturii, în domeniul literaturii. Tocmai de aceea se cuvine să ne creștem copiii în astfel de valori. Cine ar renunța, dintre părinți, la ora de Religie ar mutila propriul copil pentru că am ascultat oameni care au spus: nu cred în Dumnezeu, dar copilul îl dau la Religie pentru că acolo nu învață decât pozitiv, învață să fie mai luminat și cu un comportament corespunzător societății și oricărui timp.

Îi felicit pe toți cei care își mențin, ca părinți, copiii la ora de Religie și îi încurajez pe copii să crească cu vârsta și cu înțelepciunea, întrucât ora de Religie este un liant, Dumnezeu este și al științei, dar și al înțelepciunii. Ora de Religie le creează un orizont al înțelepciunii care, în îngemă-nare cu știința, formează personalitatea omului pornind din copilărie".

Sindicatul din Învățământ și Consiliul Elevilor își dau cu părerea

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că decizia Curții Constituționale privind ora de religie în școli produce repercusiuni atât asupra elevilor, cât și asupra profesorilor care predau această disciplină. Elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot rămâne nesupravegheați, iar unii profesori își pierd locul de muncă la jumătatea anului școlar. "Modificările care au loc în timpul anului școlar dau peste cap sistemul de învățământ. Nu întâmplător a fost introdus în Legea Educației Naționale un articol, conform căruia orice modificare intră în vigoare la începutul anului școlar", precizează președintele FSLI, Simion Hancescu. Plecând de la decizia Curții Constituționale, conducerea FSLI este de părere că parlamentarii din cele două comisii de învățământ din Senat și Camera Deputaților, împreună cu reprezentanții Ministerului Educației, trebuie să găsească o soluție la această problemă, aplicabilă până la finalul acestui an școlar și una care să reglementeze statutul orei de religie începând cu anul școlar 2015-2016.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor susține respectarea libertății și conștiinței, încurajează elevii și părinții să aleagă în deplinătatea discernământului și să nu cedeze în fața presiunilor unor terțe persoane. De asemenea, încurajează elevii în cauză să atragă atenția structurilor reprezentative ale elevilor la nivel județean eventualele presiuni sau nemulțumiri pentru a fi transmise mai departe autorităților locale.

Comentează știrea

40 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
mine
27 februarie 2015
despre... prostie

Hai du-te d... cu religia ta! Ati indobitocit o tara intreaga, macar cei mici sa mai scape cu mintea curata!

Luci
27 februarie 2015
....

Pro religie. Exact cum zice popa asta mare..religia inseamna istorie... Religia inseamna civilizatie.... religia inseamna cultura. Este la moda sa ne rasculam impotriva tuturor lucrurilor valoroase...

Luci
27 februarie 2015
...

Avem o generatie tanara bolnava. Tineri din ziua de azi sunt plini de vicii: tigari, alcool, droguri.... Parinti sunt singuri vinovati pt ca nu isi indreapta copii spre cultura spre lucruri sanatoase pt ei si ii lasa prada tentatiilor. La ora de religie nu ii spala creerul. Cu toti va plangeti ca sarbatorile au devenit niste sarbatori comerciale in care toata lumea alearga sa sparga banii. La ora de religie poate sa invete ce inseamna Craciun, Paste, de ce lu George ii zice toata lumea la multi ani de sf. Gheorghe, la fel si lu Ion de sf. Ion si lu maria de sf. Maria..... La ora de religie poate afla ce au fost cruciadele, poate afla ce a fost marea schisma.... Pt un copil tanar chir si adult orice informatie este bine venita il face mai inteligent. Ce ar insemna daca maine scoatem si matematica, sa scoatem si romana. Cu ce credeti ca il facem mai bun pe copil cu educatie sexuala in clasa 4?

Sindbad
27 februarie 2015
Scoala altfel...

S-a auzit de Scoala de duminica? Sa faca in biserici ore de religie, lb.romana, istorie etc...Nu se opune nimeni." Lasa-ti copii sa vina la mine", nu?? In conditiile in care inchidem spitale, scoli din lipsa de finantare si personal, continuati a cere banii platitorilor de taxe. Suntem a mai saraca tara din UE, ne-am transformat in pupatori de moaste, BOR-ul s-a transformat in SRL, dornic de inavutire grabnica, simtind micsorarea bazei viitoare de inavutire.Tot se spune ca sistemul de invatamand scoate elevi a caror specializare nu mai corespunde cu realitatea economica. Cati absolventi de teologie avem anual?? O sa cerem bani ptr biserici la fiecare 10 metri...Si ca sa revenim, BOR daca vrea sa faca ceva ptr educatie si sa fie apreciata, sa desfasoare in cadrul bisericilor,la sfarsit de saptamana, ore de educatie umanista...

prostilor
27 februarie 2015
lasa ne spagoveanule

Mai du te mai teodosie cu povestile tale nemuritoare de petre ispirescu.esti un golan odinar la fel ca marea majoritate a ploșnițelor de popi.va tremura curul acum ca s a prins lumea ca mintiti.iar patura voastrs de sustinatori incepe sa secam duca fiindca au o virsta.cum comentezi tu ca in romanica sint 18000 de biserici fata de doar 4000 de scoli si 125 de spitale? Trîntorilor ce sînteti

Patitu
27 februarie 2015
Cum ramai fara bani in minastire !

Manastirea Sihastria. Celebrul Cliopa in fata unor adunari de femei, vreo 30 ! Monahul vorbeste despre sectanti ("de la diavoli"), despre asfintu' Mina, aparatorul celor furati, adica un fel de anticoruptibil duhovnicesc... "Mie mi-au furat 500 "suti di lei" zice una din femei. Monahul a dat dispozitie unui cirac sa-i aduca din chilie 500 "di lei, "ochiu dracului" sa-i dea femeii ramase fara bani. Din astia 300 lei erau ai mei, daruiti sfantului invatator "ca asa e bine" (la sfatul soacrei !). " Vezi si fasi sfantu Mina ?" - zise-n final Cleopa ! ... Dupa terminarea parascoveniei, pe alee, una din moldovence zice catre cealalta : "Di si, fa, ai sierut numa' sinsi suti di lei, te durea gura sa zisi o mii ? Ieri una a cierut uopt suti, si ia dat o mii" !

Mihai
27 februarie 2015
religie

Pentru cei care nu stiu, IPS Teodosie spune despre el ca este "Tomitanul" , iar in sanul bisericii o se spune "Spagoveanul".

Gelu
27 februarie 2015
IPSE

"Mai degrabă trece cămilă prin gaura acului decât lacomul după bogatii prin porțile raiului" ! Cine se ia după LACOMUL" Ipse care-și-o-nfi...!"ajunge direct in bratele lui Aghiutza ! Si asta cot la cot cu impielitzatu cu barba si glas de soprana !

un constantean
27 februarie 2015
o vorba din vechime

cand oamenii erau de aur bisericile erau de lemn; acum oamenii sunt de lemn si bisericile sunt de aur

donmarinica
27 februarie 2015
greseala

Inalt prea sfintia sa probabil ca nu stie ca ora de religie se face pentru BANI, nu are nici o treaba cu ortodoxismul. Elevii de liceu o accepta doar pentru marirea mediilor (pentru ca la religie toti au medii de 10 si nu fac nici un efort sa invete ceva)iar cei de gimnaziu nu inteleg religia, o percep ca orice alta disciplina scolara, are efect de bumerang asupra credintei. Generatia mea nu a facut religie in scoala si este mult mai evlavioasa si credinciasa. Generatiile care studiaza religia in scoli sunt mai violente, se drogheaza, prostitutie juvenila si batai. Adevarata religie se face in biserica, nu in spatii publice considerate "profane" chiar de biserica. Domnul Teodosie nu stie ca multi profesori de religie care sunt si preoti nu pot veni la scoala din cauza programului pe care il are la biserica, uneori cu saptamanile.Cum poate preda un preot religia daca el nu vine la ore, desi sustine ca necesar ca elevul sa invete religia?? In schimb un director de scoala daca indrazneste sa ii taie ora neefectuata se supara si face un reclamatii. Oare este corect? Un amarat de profesor nu poate sa se invoiasca nici macar o data pe semestru iar un preot vine doar de cateva ori pe semestru la scoala si ia acelasi salariu ca profesorul, plus banii de la biserica. Consider ca religia in scoli face rau in primul rand bisericii pentru ca are efect de bumerang si elevilor pentru ca nu cunosc semnificatia ei.

40 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Slujba de la miezul nopții
Sâmbătă, 31 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Aniversarea a două școli din Medgidia
Vineri, 30 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Ultima zi de școală din semestrul I
Pagina a fost generata in 0.4067 secunde