ION CARAMITRU, la Constanța: "O idee stupidă că aromânii nu sunt români!"

4532
33

Articole de la același autor

Un spectacol-mesaj, despre comorile ascunse sau uitate ale sufletului aromânesc, a fost prezentat, recent, pe scena din Aula Magna a Universității "Ovidius" din Constanța. Drept dovadă că evenimentul era unul important, în fotoliile sălii au luat loc nume sonore reprezentând comunitatea aromână, precum regizorul Stere Gulea ori maestrul Ion Caramitru, alături de rectorul Dănuț Tiberius Epure aflându-se și politicienii Puiu Hașotti și Dănuț Culețu. 


Așa cum declara prof. Epure încă din campania sa pentru postul de rector, iată că am asistat la o nouă premieră a mandatului său: "Spectacolul s-a născut la inițiativa doamnei Steliana Bajdechi și a doamnei decan de la Facultatea de Arte, dar am aderat imediat la materializarea lui. Nu-mi amintesc ca în cadrul Universității «Ovidius» să fi existat evenimente de o asemenea valoare, la care să participe atâtea personalități marcante în zona culturii". 


În cuvântul său despre acest spectacol-omagiu care i-a impresionat puternic pe membrii comunității aromâne nu numai din Constanța, Steliana Bajdechi afirma: "Valurile istoriei i-au purtat pe unii aromâni către mare. Aici au continuat să iubească, să cânte, să se întristeze, pe scurt, să trăiască. Pe aceste locuri dobrogene au învățat, și-au întemeiat familii. În orașe s-au modernizat, s-au îndepărtat. În satele dobrogene, însă, a rămas mai mult timp un foc aprins în jurul căruia s-au strâns pe rând și bătrâni și tineri. Ei au transmis secretul focului care nu se stinge, de la o generație la alta. Fără acești veghetori ai satelor, cântecele aromâne s-ar fi pierdut pentru totdeauna".


Impresionat de spectacol, senatorul Puiu Hașotti a declarat, pentru "Cuget Liber": "Este o idee foarte frumoasă, cu atât mai mult cu cât spectacolul a fost pus în scenă de studenții de la Actorie, marea lor majoritate nefiind aromâni. Dar s-au integrat atât de bine în spațiul românesc sud-dunărean, fapt ce mă face să fiu și mai mult convins că aromânii sunt de fapt ramura sud-balcanică a poporului român. Mi-am adus aminte de copilărie, de bunici, de părinți, de locuri superbe din Macedonia grecească. De altfel, am sprijinit cu toată convingerea și chiar și din umbră adoptarea modificării aduse la Legea 277, care vorbește despre etnonimele care îi definesc pe români în marele lor spațiu balcanic carpato-danubian".


În calitate de regizor, Stere Gulea a apreciat faptul că acest spectacol a adus în actualitate ceva autentic, spre deosebire de ten-dința care există, și anume aceea de a maneliza folclorul: "Faptul că oamenii au putut să asculte interpretările în aromână ale unor tineri de origine română consider că este bine și pentru spiritul comunității". Și a continuat prin a expune opinia sa vizavi de modificările la Legea 277: "Vorbim de o istorie personală, a familiei, pe care mi-e greu să o gândesc altfel decât o știu, despre această dorință a strămoșilor mei de a fi români, în ultimă instanță. Unii dintre ei chiar și-au dat viața pentru asta, deci e foarte greu să te convertești la niște idei cu care nu ai nimic în comun".


"Entuziasmul cu care tinerii au realizat spectacolul mi s-a părut atât de prețios că m-a emoționat până la lacrimi", mărturisea Ion Caramitru. Întrebat în legătură cu declararea în Parlament a aromânilor drept "români de pretutindeni", a afirmat: "Este un gest serios, matur și necesar pentru a potoli aberațiile care duc la această stupidă idee că aromânii nu sunt români. Aș spune că este un atac la istoria națională, iar Parlamentul a reacționat pozitiv". 


De aceeași părere a fost și dr. Virgil Coman, șef serviciu Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale: "Ceea ce s-a întâmplat în Parlament reprezintă o reparație morală față de comunitățile de români sud-dunăreni și din Basa-rabia, care s-au manifestat de-a lungul timpului în calitate de români. Nu poți să excluzi din această categorie etnici români care s-au manifestat de-a lungul timpului și și-au demonstrat atașamentul față de poporul român și față de țara de adopție, mă refer în cazul aromânilor, megleno-românilor, istro-românilor și a românilor timoceni. 


Bunicul meu a venit în România, în anul 1926, exclusiv în calitate de român, deși el de origine este megleno-român, născut în Grecia. Și pe patul de moarte a spus că simte românește și vrea să moară în țara lui. Chiar dacă nu era născut aici. Lucrurile sunt foarte clare, chiar istorici și specialiști exprimându-se pe această temă, de-a lungul timpului. Faptul că au trăit o perioadă separat de trupul României este cu totul altceva".


Comentează știrea

33 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
machidon nu ROMAN
3 iunie 2013
RUSINE ACESTOR TRADATORI DE NEAM.....

SUNTEM MACHIDONI DOMNILOR TRADATORI DE NEAM NU SUNTEM ROMANI CUM VRETI VOI ............CARI S ALASA LIMBA LUI , S LOARDA PIRA FOCULUI, T-EL TI LIMBA LUI S ALASA BLASTIMARI S AIBA-N CASA...........DE CELE SPUSE MAI SUS SA AIBA PARTE TRADATORII SI ASA SA PATEASCA , DOAMNE AJUTA!!!!

constantean
3 iunie 2013
tintili mintili

MACHEDONI, nu romani. Zgarciobi, plini de bani, imbarligatori, afaceristi, tepari, nasosi, pilosi. Cred ca asa scrie si in DEX la definitia cuvantului machedon.

unu
3 iunie 2013
pt.nr.2

Si ce are a face lista de "defecte" enumerata de tine cu aromanii? Nu apartin acestei etnii si nici nu sunt fanul ei,dar recunosc ca au destule calitati,chiar si dintre cele pe care tu le-ai amintit mai sus ca fiind defecte:stiu sa faca bani si sunt chibzuiti cu ei,sunt buni afaceristi si,nu in ultimul rand,sunt foarte atasati de valorile familiei.Cat despre faptul ca sunt pilosi,tepari,cu nasul mare,ok,dar noi,romanii, nu ne raportam la aceste "calitati"? Inca o data,nu "ma dau in vant" dupa ei,fiindca pot fi si aroganti,brutali si primitivi in comportament,dar de ce nu am invata dela ei lucrurile bune?

nelu
3 iunie 2013
machedoni

Pe mine ma intriga ca isi scund identitatea.Vor suprematie, vor sa ne fure , nu platesc daca se poate nimic catre stat, dar lor tot timpul cineva sa le dea.Ba sunt deportati , ba au luptat pentru aceasta tara, nici ei nu mai stiu ce sa inventeze sa le fie usor.Va venii o vreme cand o sa faca ce au facut LEGIONARII, atat sunt de buni.Trebuie mare atentie cu ei. Dintre nationalitatile conlocuitoare sunt cei mai periculosi pentru majoritari.Vor pune mana pe tot ce isamna JUSTITIE, PLOTIE, ARMATA, GARDA FINANCIARA, HOTEL, ETC, si abia dupa aceea vor ACTIONA.O sa vedeti.

un roman
3 iunie 2013
machidonilor care spun ca nu sunt romani

EU AS FI DE ACORD CU CE SPUNETI VOI, CU O SINGURA CONDITIE: SA VA LUATI BRANZA SI BANII, FAMILIILE CU TOTUL SI SA PLECATI DREACU' INAPOI IN MACEDONIA SI ALBANIA DE UNDE ATI VENIT. a FOST BINE CAND V-A PRIMIT ROMANIA SI V-A DAT PAMANT CA SA AVETI UNDE SA VA ASEZATI... SI ACUM.... ""NOI NU SUNTEM ROMANI".........PLECAT TOTI SAMARII, STAVROSITII, CANACHEII, SI ALTI PARVENITI DE ASTIA.. SAGUNA , CARAGIALE, GOGA, AU PUTUT TRAI IN ROMANIA CA ROMANI.. SI INCA MARI ROMANI.. SI VOI... CE SA SPUN...NU MAI SUTETI ROMANI.....

Ion
3 iunie 2013
Aromânii

"Machidon" este o denumire peiorativă. Corect este "macedo-român" sau "aromân". Eu sunt "daco-român" și am înțeles perfect versurile pe care le-ați scris în "armână". Nu am avut nevoie de traducător. Degeaba încearcă unii să se declare altceva.Limba vorbită "trădează" originea comună și apartenența la poporul român.

Răspuns la: RUSINE ACESTOR TRADATORI DE NEAM.....
Adăugat de : machidon nu ROMAN, 3 iunie 2013
SUNTEM MACHIDONI DOMNILOR TRADATORI DE NEAM NU SUNTEM ROMANI CUM VRETI VOI ............CARI S ALASA LIMBA LUI , S LOARDA PIRA...
Cristian
3 iunie 2013
Pentru Nelu

Nu trebuie sa-ti fie frica de aromani si nici sa te inspaimante, si ei au cate un copil maxim doi ca si noi romanii, frica trebuie sa-ti fie de tigani care vor fi majoritari in Romania in urmatorii 50 de ani

un cetătean
3 iunie 2013
Li s-a urât cu binele

Cred că vor scandal. Întâi se bat între ei, ca întotdeauna. Apoi vor să devina ungurii Dobrogei. Pe unde au fost s-au bătut de aceea nu au țară. Ca întotdeauna noi îi lăsăm în pace. Fiecare piere pe limba lui.

Tila
3 iunie 2013
Eu nu inteleg

Eu observ ca intre roamani si aromani exista 2 diferente mari : 1. Limba aromana este diferita de limba romana. Desi exista cuvinte pe care un roman le intelege. De ce ? 2. Caracteristicile comportamentale sunt diferite de cele ale romanilor : sunt cumpatati , sunt traditionalisti , foarte uniti , se ajuta intre ei neconditionat , familia este pentru ei sfanta , sunt afaceristi neintrecuti , aprigi ( luptatorii anticomunisti din padurea Babadag erau exclusiv aromani ) , zgarciti , au spirit de clan .

Liviu Chilian
3 iunie 2013
Absurdul, lasitatea satanice - degeneratii, primitivii alogeni se hranesc din degenerarea Rromarlanilor

Inca o demonstratie a suprarealismului satanic in care se zbate antisocietatea nebunistanez-rromarlaneasca - cea mai primitiva, degenerata psihosomatic comunitate de bipezi guitzatori din Nebunistanul-Rromarlanesc, recte Greco-Tziganii, asa zisi Aromani supranumiti si 'machidoni' -, se hraneste din DEGENERAREA Rromarlanilor, maimutarind comportamentul altor ALOGENI, al Magharilor, minoritari sanguinari cu botul plin de sangele fostilor Romani ajunsi prada'n propria lor Tara. Demonstratia lasitatii abisale din istoria Omului Planetar, este data de catre ALOGENII din fosta Romanie; alogeni ce au acaparat functiile vitale in asa zisele stat si guvern, au transformat tara intr'o colonie internationala, si cu o FURIE MORBIDA ce intrece mania nazistilor din Germania interbelica si Jewnglishtanezilor politicastri si mailitarati din "America" contemporana, ii extermina pe pamantenii majoritari. Am gasit pe internet, comentariul unui Roman: "De ce guvernul si statul "roman" nu'i ajuta pe Romanii dobrogeni sa elibereze Dobrogea de sub jugul "Aromanilor"(Greco-Tziganilor)?" Asta spune tot despre problema greco-tziganeasca din fosta Romanie. Restul, recte "cearta" din interiorul acestei minoritati primitive, satanice, NEBUNIA merdialqaedanilor ce le fac propaganda, si OBRAZNICIA smintita a "bisericii nationale" ce'l caineaza pe NEBUNUL Behehek.alis, faradelegea absoluta, impersonarea Satanei pe pamantul romanesc, tin de psiho-sociopatie. Personal, nu voi mai intra intr'o biserica "romaneasca", atata timp cat va face umbra pamantului, Daniel Ciubotea, acest securist ajuns 'patriarh'; cel ce'a aprobat sminteala ca popi ortodocsi sa'l caineze pe arhicriminalul anticrestin Behehek.alis, cel mai bokat 'machidon' in antiviata. Sa'l disekam si pe K.ramitris, "actorul" ce a distrus Biblioteca Nationala din Tampitopole, pe timpul rascoalei, pentru ca acolo se aflau arhivele Securitatii. K.ramitris juca un rol de "dizident" cand se intalnea cu Romani - imi amintesc de mani lui, scria pe tabla umezita, din sala de clasa, cu degetul, cuvinte de "protest" ce se evaporau intr'un minut. Dupa rascoala, am aflat ca si acest NEBUN DE LEGAT ajuns si sinistru la kultura rromarlaneasca, a fost INFORMATOR al securitatii ceausiste. Dar, cea mai simpla poveste a psiho-socopatiei caracteristica Greco-Tziganilor satanici din Dobrogea, este urmatoarea - in Piatra, din fosta ferma de stat au mai ramas cateva sute de hectare de pamant...neretrocedat. Inainte de rascoala, "sef de ferma" era o jumatate de gnom pe nume Nurcios din Karamurat. Ei, bine, in 2013, Nurcios este PROPRIETARUL pamantului Romanilor din Piatra, in urma "privatizarii" IAS-urilor. Personal, inca nu cred ca asa ceva este posibil, dar am fost asigurat ca pamantul romanesc, legal, e al smintitului Greco-Tzigan ce a facut facultatea ceausista, pe branza, inainte de rascoala. Imi aminteste de un alt Greco-Tzigan pe nume Puiu din Kogo - a dat la "agricultura", timp de noua ani, pana cand...a luat "examenul". Ma'ntreb daca si Puiu e, acum, proprietarul pamantului vreunei foste ferme de stat...Incredibil cat de nebuni pot fi cei ce ABUZEAZA comunitati de oameni, intr'o perioada data - ei nu accepta, nu pot crede ca nimic nu'i pentru vecie! Cand va veni timpul retributiei, LIBERABIATII Machidoni din Dobrogea, in frunte cu vanzatorul de la aprozar, Hasottis, vor fi dusi cu trenul la...Auschwitz, ca sa vada lozinca "Munca te elibereaza", in locul "Faradelegii sub Semnul Crucii" practicata acum de behehekalisti. Hotii'astia genetici indraznesc sa guitze ca ei sunt Romani! Ce Blasfemie!

33 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.46 secunde