Invitație la…râs. Weekend cu două comedii la Teatrul de Stat Constanța

617
Invitație la…râs. Weekend cu două comedii la Teatrul de Stat Constanța - fondteatru-1516372651.jpg

Articole de la același autor

Week-end-ul acesta aduce pe scena Teatrului de Stat Constanța (TSC) două comedii din epoci diferite, toate având, însă, semnificații dincolo de comicul manifest. Astfel, sâmbătă, 20 ianuarie, începând cu ora 19.00, constănțenii au ocazia să vizioneze "Titanic Vals" de Tudor Mușatescu. "Titanic Vals" este cu atât mai actual în contextul politic și social de astăzi. Se pare că politicianismul, demagogia, corupția și ipocrizia sunt tot atâtea cusururi magistral înghețate de Tudor Mușatescu în personaje pline de savoare, precum o soacră cicălitoare, o soție cu dorințe de parvenire, o fată urgisită de soartă și alți copii din actuala căsnicie, mult prea răsfățați.

Cel mai important personaj, însă, capul familiei este acel om simplu care se mulțumește cu liniștea căsuței lui sărăcăcioase dintr-un orășel de provincie și care nu vrea să se mânjească cu măriri deșarte.

Din distribuție fac parte: Liviu Manolache, în rolul principal, care va înfățișa publicului o specie rară, politicianul de bună credință. El va fi acompaniat de Cristina Oprean, Ileana Ploscaru, Florina Stănculeț, Dana Dumitrescu, Andrei Cantaragiu, Georgiana Rusu, Cosmin Mihale, Adrian Dumitrescu, Dan Cojocaru, Nicodim Ungureanu, Ana Maria Ștefan, Liliana Bărăscu, Florentin Roman, Gelu Ciobanu. Regia artistică este semnată de Cristian Șofron, costumele de Ema Gavrilă, iar decorurile, de Constantin Ciubotariu.

Duminică, 21 ianuarie, de la aceeași oră este programată piesa dramaturgului contemporan Viorel Savin, "Bătrâna și hoțul". La Constanța, piesa a mai fost montată în anul 1991, cu Ana Mirena și Iulian Enache în rolurile principale. Peste alți 25 de ani, însă, Iulian Enache nu s-a mai aflat pe scenă ca actor, ci a ocupat scaunul regizoral.

De data aceasta, intenția acestuia a fost de a conduce publicul spre o meditație asupra artei și artiștilor.

"Nu poți opri prezentul și de aceea în fiecare zi trebuie să renunțăm la trecut… și pentru că nu-l putem opri, încercăm să-l recreăm. Omul, al cărui trecut este deja pe cale de dispariție, este emoționat, în adâncul său, de cuvinte ca «renaștere» și «revoltă»", a precizat actorul.

În rolul principal va putea fi aplaudată Ileana Ploscaru, iar cel care are onoarea de a-i fi partener este Dan Cojocaru. Dincolo de comicul întâlnirii nocturne dintre o bătrână mucalită și hoțul care nu are decât avantajele vârstei și al mușchilor, dar nu și pe cel al intelectului, piesa este și o meditație asupra artei și artiștilor.

Alături de cei doi protagoniști, în roluri episodice sunt distribuiți Alina Manțu și Alexandru Medveghi.

Scenografia a fost concepută de Lăcrămioara Dumitrașcu, iar muzica a fost compusă de Adrian Mihai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1457 secunde