Invitație la operă: "Traviata" și "My fair lady"

1056
Invitație la operă:

Articole de la același autor

"Traviata" este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi, care va putea fi vizionată, sâmbătă, 17 februarie, începând cu ora 18.30, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski".

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec. Acest fapt s-a datorat, în primul rând, mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes. De atunci, piesa se joacă în teatrele din întreaga lume, fiind extrem de iubită și apreciată. La Constanța, regia artistică este semnată de Anghel I. Arbore, scenografia îi aparține lui Cătălin I. Arbore, iar dirijor va fi Gheorghe Stanciu.

Soliștii care vor încânta publicul sunt: Renata Vari din Craiova, Răzvan Săraru, Iordache Basalic, Lucia Mihalache, Andrei Băican, Bogdan Ocheșel, Iulian Bratu, Laurențiu Severin, Ionela Duma, Adrian Bădilă.

Invitata de sămbătă, Renata Vari a absolvit cursurile de masterat la Facultatea de Muzică din Brașov (2011), iar de atunci a efectuat o serie de turnee cu Opera "Domani Production", în Italia și a colaborat cu mai multe instituții artistice, printre care Opera de Stat "Belgrad" din Serbia, Opera de Stat "Magdeburg" din Germania, Opera Națională din Iași etc.

Repertoriul său vast cuprinde opere și operete ale compozitorilor Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Wagner, Georges Bizet, Johann Strauss etc.

"My fair lady" de Frederich Loewe reprezintă o adevărată cotitură în creația contemporană de operetă. Având la bază un libret construit pe un valoros text al literaturii dramatice – "Pygmalion" de Bernard Shaw și o muzică deosebit de inspirată, lucrarea a cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind preluată în repertoriul majorității teatrelor din lumea întreagă.

Regia artistică poartă amprenta regizorului Alice Barb, scenografia îi aparține Adrianei Grand. Soliști sunt: Lucia Mihalache, Ștefan Popov din București, Lică Gherghilescu, Constantin Acsinte, Cristina Oprean, Gabriela Dobre, Doru Iftene, Anca Bănică, Laurențiu Severin, Constantin Botezatu, Daiana Gavrilescu, Adrian Bădilă, Octavian Minea, Bogdan Ocheșel, Silvia Simionescu, Marian Irimia, Robert Safta, Raluca Daraban, Anișoara Botezatu, Bogdan Bârsănescu, Luminița Cristea, Iulian Bratu, Georgiana Medeleanu, Ștefan Lepădatu.

Invitatul serii, Ștefan Popov a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, în 1991. Între 1983 și 1985 a fost artist liric la Teatrul de Operă din Sliven, Bulgaria. Apoi, a participat la numeroase concursuri internaționale de profil obținând o serie de premii care i-au atestat valoarea profesională. Din 1992 este solist al Teatrului Național de Operetă "Ion Dacian". Pentru activitatea sa meritorie a fost distins cu premiul de excelență pentru interpretare (1999) și Premiul "Ion Dacian" pentru activitate (2004). Repertoriul său cuprinde arii din opere, operete și din domeniul vocal - simfonic.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Februarie 2018
Stire din Cultură-Educație : Vreți să petreceți o seară lirică?
Pagina a fost generata in 0.475 secunde