Invitație la operă: "Cavaleria Rusticană"/"Paiațe"

387
Invitație la operă:

Articole de la același autor

Cea de-a 44-a ediție a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului organizat de Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța continuă, duminică, 28 octombrie, cu un alt show de excepție. Artiștii vor aduce în atenția publicului "Cavaleria Rusticană"/ "Paiațe" de P. Mascagni/ R. Leoncavallo.

Regia artistică poartă semnătura Sandrei Răsvana Cernat, scenografia îi aparține Nataliei Kornilova. Soliștii care vă vor încânta sunt Burcin Savigne, Doru Iftene, Cristian Caragea, Lucia Mihalache, Gabriela Dobre, Nicoleta Ardelean, Aydin Uștuk, Cengiz Sayin, Marius Eftimie, Doru Iftene. Maestru cor este Adrian Stanache.

"Cavaleria rusticană" este o operă într-un act, care a fost premiată de Editura Muzicală "Sonzogno" din Milano, în anul 1890. Inspirația cu care compozitorul a găsit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor și caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifică gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nici o altă creație a lui Mascagni. La rândul său, "Paiațe" este o operă în două acte, compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrările care figurează în repertoriul permanent al teatrelor lirice. Premiera acesteia a avut loc la Milano, în anul 1892. Acțiunea se petrece în satul Montalto din Calabria (sudul Italiei), la 15 august 1865.

Ruggiero Leoncavallo a început lucrul asupra operei, sub titlul original "Pagliacci" în urma anunțării unui concurs milanez al operelor într-un singur act, la care a participat și compozitorul Pietro Mascagni, care a învins concursul cu opera "Cavalleria rusticana".

Leoncavallo, din motiv că nu a respectat regula de bază a concursului, și a scris o operă în două acte (în loc de un act), a fost înlăturat de la participare. Această decizie nu a afectat, însă, dorința compozitorului de a prezenta opera sa publicului. Drept urmare, doi ani mai târziu, în 1892 la teatrul din Milano a avut loc premiera operei "Paiațe", care a cunoscut un succes extraordinar, devenind cea mai renumită operă a compozitorului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4312 secunde