Invitație la lectură: "Un sat dispărut. Schiță monografică"

286
Invitație la lectură:

Articole de la același autor

De-a lungul timpului, o bună parte dintre localitățile din Dobrogea au dispărut, mai ales după ce ținutul dintre Dunăre și Marea Neagră a trecut prin numeroase schimbări administrativ-politice. Potrivit lui Ionuț Druche, de la Biblioteca Județeană "Ioan. N. Roman" este și cazul unor sate locuite în general de tătari și bulgari, care nu au supraviețuit mult timp după Războiul de Independență.

Un astfel de exemplu este satul Merdenvenli-Punar, care a existat până în anul 1915, undeva între localitățile constănțene, Movila Verde și Plopeni, în apropierea ruinelor unei foste cetăți romano-bizantine de lângă Plopeni.

El a precizat că detalii despre satul Merdenvenli - Punar pot fi aflate din articolul "Un sat dispărut. Schiță monografică", semnat de Gheorghe Enăchescu, apărut în publicația "Gânduri de la Mare. Revistă culturală regională". Cititorii care au curiozitatea de a lectura această revistă, pot afla că numele satului Merdenvenli - Punar însemna "Fântâna cu scări", și era preluat de la un puț în jurul căruia se construise satul, puț care avea o particularitate nemaiîntâlnită în Dobrogea, și anume, avea atașat un tunel de 20 de metri, care cobora prin trepte până la nivelul apei.

"Din primele informații, satul Merdenvenli-Punar a fost înființat de turci, după ocuparea Dobrogei de Imperiul Otoman, iar după 1850 a fost colonizat cu tătari din Crimeea. La venirea lor, tătarii au găsit satul turcesc «foarte bogat, cu un puternic centru comercial și popas pentru trupele turcești ce veneau dinspre sud spre nord». Gheorghe Enăchescu, considera ca la venirea lor aici, turcii au găsit fântâna cu tunel gata construită, și, astfel, satul a preluat numele de Merdenvenli-Punar. Odată cu dispariția satului, fântâna cu tunel a căzut pradă unor căutători de comori, care au adus sfârșitul acestei minunate construcții deosebite", a precizat bibliotecarul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3282 secunde