Invitație la lectură: "Ofițerul stării civile"

281
Invitație la lectură:

Articole de la același autor

Pentru că în această perioadă nu mai puteți merge la Biblioteca Județeană "I.N. Roman", am decis să aducem noi biblioteca la dumneavoastră, prezentându-vă, rând pe rând, o serie de cărți de interes. Pentru ziua de astăzi, ne-am propus să vă aducem în atenție volumul "Ofițerul stării civile" de Anthony Capella. Potrivit bibliografului constănțean Angela-Anca Dobre, autorul ne relatează o poveste de dragoste plasată pe fundalul celui de-Al Doilea Război Mondial sau o poveste a războiului care are drept pretext o poveste de dragoste, depinde din ce unghi am privi lucrurile.

Personajele principale sunt Livia Pertini și James Gould, o italiancă și un englez uniți de dragoste și aduși împreună de război și de hrană. "Putem spune că hrana este al treilea personaj principal al cărții, dacă ținem cont de descrierile atât de frumoase și de interesante, presărate cu citate în italiană, ale unor feluri de mâncare sau ale unor ospețe în stil italian. De exemplu, unui fel dintre cele mai simple, «sugo», îi sunt dedicate rânduri pline de informații, dar și de frumusețe. Apoi, erupția Vezuviului din anul 1944 prilejuiește autorului conturarea unor scene atât de reale, încât ne este ușor a ne transpune în decorul epocii. Un alt tablou plin de viață este acela al orașului Napoli, surprins în ultima perioadă a războiului când, după debarcarea aliaților în Sicilia, în 1943, forțele aliate anglo-americane își stabilesc o bază strategică în portul de la poalele Vezuviului. Aici este repartizat, ca ofițer al stării civile din partea armatei britanice, James Gould, cunoscător al limbii italiene, dar neștiutor în ale culturii și obiceiurilor italienilor. Sarcina lui nu era, așa cum am crede din titlu, să oficieze căsătorii, ci, dimpotrivă, să analizeze dosarele italiencelor care doreau să se căsătorească cu englezi și să respingă cât mai multe dintre acestea. Livia Pertini, bucătăreasă cu vocație, văduvă de război, îi va zădărnici planurile și va face din el un italian veritabil și chiar un bucătar redutabil", ne-a declarat specialistul.

Ea a precizat că romanul "Ofițerul stării civile" vă oferă 436 de pagini de lectură incitantă, plăcută dar și plină de învățăminte despre oameni, catastrofe naturale și războaie și despre triumful umanității în condiții dintre cele mai grele. Cartea poate fi citită, accesând site-ul bibliotecii, unde aceasta este încărcată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5651 secunde