Investiții de amploare la Muzeul de Artă. Ce gânduri are Doina Păuleanu

816
1
Investiții de amploare la Muzeul de Artă. Ce gânduri are Doina Păuleanu - extinderemuzeu3-1507652021.jpg

Articole de la același autor

Planuri îndrăznețe pentru Muzeul de Artă. Instituția de cultură constănțeană se va extinde pe bani europeni, printr-un proiect transfrontalier român-bulgar. Ca urmare, aici va fi construit un corp nou, care va avea și o sală pentru expoziții temporare, conferințe etc.

"Ne-am gândit unde putem extinde muzeul și prima idee pe care am avut-o, deși mai există încă una, se referă la curtea interioară a muzeului, unde ne-am propus să construim două săli. Una va fi rezervată exclusiv pentru conferințe, care va putea fi închiriată de oricine va avea nevoie. La toate acestea, se va adăuga încă un nivel, unde vom avea laboratorul de restaurare și o sală de expoziție pentru tineri. În acest sens, avem deja doi parteneri bulgari și proiectul este în valoare de 1,5 milioane de euro. Trebuie să precizez că în noul spațiu vor fi efectuate o serie de amenajări interioare, iar în plus, vrem să facem un lift în muzeu, o rampă pentru persoanele cu handicap și multe alte lucruri pentru extinderea efectivă a muzeului. Problema cea mai complicată cu care ne confruntăm este cea legată de aprobarea de care avem nevoie de la Ministerul Culturii, pentru că această clădire este monument de grad A. Cu toate acestea, noi nu lezăm cu nimic această construcție, practic nu ne îndepărtăm de ea decât la un metru și jumătate", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu.

Aceasta a mai spus că a obținut deja certificatul de urbanism și acum sunt înaintate toate actele pentru etapa a doua și, dacă vor trece și de aceasta și se aprobă proiectul, începe altă fază dură: autorizația de construcție. Omul de cultură este de părere că este mare nevoie de o sală de conferințe, mai ales în condițiile în care toate acțiunile au loc în sala "Grigorescu", unde se pun și se scot mereu scaune.

"Desigur, acesta este un spațiu superb, dar prefer să-l țin numai pentru evenimentele deosebite și când avem o conferință sau altă acțiune de alt gen, să avem o sală special amenajată, mai ales că acustica nu este bună în această sală, pentru că este foarte înaltă și sunetul reverberează", a adăugat Doina Păuleanu.

Lucrările marilor pictori, expuse în tot muzeul

Înființat pe baza colecției de pictură și sculptură, provenită de la Pinacoteca Primăriei orașului Constanța, muzeul s-a îmbogățit de-a lungul timpului cu lucrări transferate de la Muzeul Național de Artă și prin achiziții și donații făcute de Marius Bunescu, Ion Jalea, Boris Caragea.

Obiectele sunt expuse pe trei nivele ale celor două clădiri, legate între ele; prima construcție datată 1895, având elemente de decorație exterioară în stil neoclasic, cealaltă, modernă, ridicată între 1980 - 1982.

În prima clădire, la parter, sunt puse în valoare lucrări de referință semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu și Ioan Andreescu. Ștefan Luchian este prezent cu câteva naturi moarte cu flori. Expunerea parterului muzeului este completată cu opere semnate de mari sculptori ai aceleiași epoci: Ioan Georgescu, Ștefan Ionescu Valbudea, Friederic Storck, Dimitrie Paciurea.

Comentează știrea

ionel
11 octombrie 2017
muzeu arta

daca cladirea muzeului este monument din categoria A de ce are ferestrele din PVC?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.33 secunde