Inventatorul caligramei, pus în valoare de Biblioteca Județeană

199
Inventatorul caligramei, pus în valoare de Biblioteca Județeană - scriitorsursamoneycrashers-1598463097.jpg

Articole de la același autor

Săptămânal, specialiștii Bibliotecii Județene "I. N. Roman" din Constanța aduc în atenția cititorilor câte un scriitor valoros. De data aceasta, i-a venit rândul lui Guillaume Apollinaire (pseudonimul literar al lui Wilhelm Albert Vladimir Apollinaris de Kostrowitzky), poet, prozator, critic literar și critic de artă francez, născut în anul 1880.

Bibliotecarii spun că volumul care îl consacră este "Alcools", o culegere din cele mai reușite poeme scrise între 1898 și 1912. De altfel, Apollinaire este cel care a inventat o poezie vizualizată - caligrama: versurile sunt dispuse astfel încât "desenează" poemul.

"Apollinaire, prin opera sa, a constituit o verigă între tradiție și inovație, a fost un reprezentant celebru al avangardei artistice de la începutul secolului XX, susținător și teoretician al cubismului, precursor al suprarealismului. Tot lui i se datorează prima definiție a suprarealismului, pe cât de sugestivă pe atât de pertinentă: «Când omul a voit să imite mersul, a creat roata care nu seamănă deloc cu un picior. El a făcut astfel suprarealism fără să știe»", au precizat reprezentanții bibliotecii de la malul mării.

În plus, el mai este cunoscut prin faptul că s-a distins în viața literar-artistică a Parisului de la începutul veacului al XX-lea și a întreținut prietenii cu tineri artiști ai vremii, care aveau să devină celebri: Pablo Picasso, Raoul Dufy, Jean Cocteau, Alfred Jarry, Henri Matisse. Pentru mai multe informații despre Guillaume Apollinaire, sunteți invitați să accesați baza de date a bibliotecii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 25 August 2020
Stire din Cultură-Educație : Nouă ani fără Eugen Mazilu
Vineri, 07 August 2020
Stire din Cultură-Educație : In memoriam Florian Pittiș
Pagina a fost generata in 0.4828 secunde