Învățământul profesional în sistem dual, o oportunitate uriaşă pentru absolvenţii de clasa a VIII-a

850

Articole de la același autor

Odată trecute emoțiile Evaluării Naționale, elevii și părinții încep să-şi facă unele calcule pentru a alege următorul nivel de pregătire teoretică și practică pentru tineri. Acesta va constitui piatra de temelie în viitoarea lor carieră profesională.

O alternativă demnă de luat în calcul este învăţământul profesional în sistem dual, care le oferă elevilor posibilitatea de a învăţa o meserie, astfel încât să devină independenţi, dar şi de a-şi continua ulterior studiile. Astfel, elevii care au terminat clasa a VIII-a și au mai puţin de 26 de ani se pot înscrie în cadrul învățământului profesional dual, unde vor învăța o meserie cerută pe piața muncii și bine-plătită. Aceştia vor avea, în egală măsură, libertatea de a alege calificarea profesională, dar şi firma cu care vor lucra. Dacă doresc, îşi vor continua și studiile de liceu, la seral, iar, după promovarea bacalaureatului, vor avea opțiunea de a finaliza și o şcoală postliceală sau vor putea urma o formă de învățământ superior.

Contractul individual de pregătire practică pe care îl vor semna cu firma pe care o vor alege se va transforma, ulterior finalizării școlii profesionale în sistem dual, în contract individual de muncă. Elevii sistemului de învățământ dual primesc o bursă profesională de stat plătită lunar, în valoare de 200 lei, precum şi o bursă suplimentară din partea firmei, oferită prin contractul individual de pregătire practică.

Asociaţia Firmelor Constănţene încurajează agenţii economici să intre în acest parteneriat cu elevii, având ocazia de a-şi forma viitorii angajaţi.

„Despre învățământul profesional în sistem dual s-a vorbit prea puțin în ultimii ani, în ciuda faptului că reprezintă o șansă cu beneficii multiple pentru elevii care absolvă această formă de educație, oferindu-le atât susținere financiară pe tot parcursul derulării ei, cât și un loc de muncă bine-plătit ulterior finalizării. Asociația Firmelor Constănțene, sub egida, «Vorbim tare despre Dual!», conectează firmele în căutarea noii forțe de muncă cu elevii care pot fi specializați în multiple discipline profesionale unde îndemânarea și autodisciplina pot fi valențele unei cariere de succes”, a explicat preşedintele asociaţiei, Ciprian Lepădatu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2463 secunde