"Între Chin și Amin", un nou film sub regia lui Toma Enache

597

Articole de la același autor

Regizorul constănțean Toma Enache a realizat, de curând, un nou film cu care se poate mândri și care vorbește despre fenomenul reeducării deținuților din închisorile comuniste, acesta urmând să aibă premiera pe 1 octombrie, la București. "Între Chin și Amin" este, practic, un omagiu adus tuturor oamenilor care au suferit în temnițele comuniste în perioada 1945-1989, o mărturie despre rezistență prin credință, despre onoare și iertare. 


Cu această ocazie, în rolurile principale îi puteți vedea pe Kira Hagi și Vali V. Popescu. Din distribuție mai fac parte: Constantin Cotimanis, Ana Pârvu, Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Laurențiu Stan, Csaba Ciugulitu, Victoria Cociaș, Teodora Calagiu Garofil, Dragoș Stoica, Bogdan Sălceanu, Iany Panait, Remus Stănescu, Adrian Culețu, Mircea Taiss, Iulian Trăistaru, Armand Crișan, Ștefan Gota, Petrică Moraru, Alexandru Mereuță, Adrian Anghel, Daniel Nițoi, Cătălin Bocârnea, Michael Szegedi, Stelică Murariu, Octav Bjoza, George Stanca, Daniel Sin, Alin Ailioaei, Tina Malamă, Tașcu Lala, Vlad Buzea. Alături de aceștia se vor afla și actorii Ion Dichiseanu și Cezara Dafinescu.


Imediat după premiera din capitală, filmul va porni într-o caravană în întreaga țară, printre primele orașe confirmate numărându-se: Timișoara, Sighet, Baia-Mare, Constanța, Pitești, Tulcea, Reșița.


Criticii spun că "Între Chin și Amin" este un film clasic, care aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare de viață, petrecută într-una din cele mai crunte perioade din istoria modernă - reeducarea din pușcăriile comuniste. 
"Pelicula are la bază întâmplări reale care m-au marcat puternic atunci când le-am aflat, indiferent că s-au întâmplat în închisoarea din Sighet, în cea din Pitești sau în altă parte. Discuțiile pe care le-am avut cu câțiva supraviețuitori m-au ajutat să înțeleg și mai bine evenimentele din acea perioadă. Biografiile personajelor principale înglobează lucruri teribile, trăite de mii de deținuți politici din perioada comunistă, însă conțin și esența unor caractere unice și extrem de puternice.
Intenția mea a fost să arătăm că există o altă lume dincolo de această lume concretă, o lume suprasensibilă, cu valori transcendente (dragostea, Dumnezeu, binele), că există o valoare superioară vieții, care are ca efect tocmai triumful acesteia, atunci când totul pare pierdut. 


Am considerat că a venit momentul ca realitatea brutală a Fenomenului Pitești, despre care nu s-a putut vorbi timp de zeci de ani și care a adus suferințe inimaginabile unui număr semnificativ de oameni, să fie spusă în sfârșit cu voce tare, printr-un film artistic. Așa se face că am decis să investesc toată energia și economiile mele în acest film", a declarat Toma Enache.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0981 secunde