La Constanța

Întâlnire internațională a profesorilor de limba turcă

674
Întâlnire internațională a profesorilor de limba turcă - udtr-1316805647.jpg

La sediul Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) din Constanța se desfășoară, zilele acestea, prima ediție a Simpozionului internațional cu tema "Învățământul în limba turcă, sisteme, metode, perspective", la care participă cadre didactice de limba turcă.
Prof. Vildan Bormambet, inspector de specialitate în cadrul Ministerului Educației, a declarat pentru "Cuget Liber": "În urmă cu patru ani, Asociația Cadrelor Didactice și de Cercetare din România a participat în Turcia la primul simpozion internațional de acest gen, la care au fost prezente cinci țări. Atunci s-a înființat Federația Internațională a Cadrelor Didactice din Europa și Asia. UDTR a fost dintotdeauna alături de profesorii care predau limba turcă și religia islamică în școlile din România și atunci ne-am gândit că ar fi bine să aderăm și noi. În trei ani deja Federația are 11 țări afiliate. Obiectivul acestui proiect îl constituie colaborarea mai strânsă între profesori și dezvoltarea schimbului de experiență cu țările partenere. Sunt țări care au un număr mare de vorbitori de limbă turcă, în timp ce în România numărul de elevi se ridică undeva la 5.000".
Prof. Ozcan Șuayip, președintele Federației Internaționale a Cadrelor Didactice din Europa și Asia, s-a arătat încântat de numeroasele înfrățiri pe care școlile din Constanța le-au parafat cu școli din Turcia. Dar în același timp regretă că nu s-a vorbit multă vreme, în timpuri comuniste, în familii cursiv limba turcă, lucru care se vede în momentul schimbului de elevi dintre școlile din Turcia și cele din Constanța. "Important este, însă, că în școli se studiază limba turcă literară. Iar cu ocazia acestui simpozion avem ocazia să realizăm schimburi de experiență, fiecare cadru didactic participând cu propriile prezentări, programe școlare și manuale. Mulțumim statului român că sprijină învățarea limbii materne în școli!".
La întâlnirea de ieri, s-a vorbit despre accesarea de fonduri europene și modul cum au reușit ceilalți participanți să identifice parteneri educaționali, sesiunea de comunicări și dezbateri fiind urmată de o vizită la Colegiul Național "Kemal Ataturk" din Medgidia.
Sâmbătă, oaspeții vor vizita obiective de cultură și civilizație turcă din Babadag și Tulcea, iar duminică vor participa la activitățile dedicate Zilei Limbilor Europene, de la București.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : UDTR organizează un pelerinaj la Babadag
Vineri, 23 Septembrie 2011
Stire din Eveniment : Incendiu la Medgidia, lângă Lafarge
Pagina a fost generata in 0.4198 secunde