Înscrierile la grădiniță, mutate în lunile iunie, iulie și august

483
Înscrierile la grădiniță, mutate în lunile iunie, iulie și august - fotofondinscrierilelagradinita1-1588689504.jpg

Articole de la același autor

Anul școlar 2019 – 2020 a fost complet dat peste cap. Înscrierile la grădiniță și la clasa zero au fost suspendate, în luna martie, după doar câteva zile, dar înainte de a se încheia. O parte din părinți au apucat să depună dosarele, alții nu. Tocmai de aceea, toate procedurile vor fi reluate, în perioada următoare.

Conducerea Ministerului Educației reface, în prezent, toate calendarele activităților ce erau programate în lunile martie, aprilie, mai, iunie, după suspendarea cursurilor din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Deocamdată, a fost stabilit concret doar programul înscrierilor la grădiniță, însă, în zilele următoare, va fi anunțat și cel pentru înscrierile la clasa pregătitoare. Metodologiile sunt încă în lucru.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut public, luni seară, calendarul pentru grădinițe. Astfel, etapa de reînscriere, pentru copiii care au frecventat învățământul preșcolar în acest an, va avea loc între 25 mai și 5 iunie. Abia apoi, conducerile unităților vor centraliza cererile și vor stabili locurile disponibile pentru anul școlar următor. Ulterior, înscrierile pentru copiii care nu au mai urmat învățământul preșcolar se vor derula în trei etape. Prima rundă va avea loc între 8 iunie și 3 iulie, iar cea de-a doua între 20 iulie și 10 august. Ultima etapă, cea pentru corecturi, va fi între 11 și 31 august. Deocamdată, însă, nu se precizează cum anume se vor face aceste înscrieri, dacă părinții vor trebui să meargă direct la unitatea de învățământ sau dacă vor putea trimite cererea prin poșta electronică.

În cursul săptămânii trecute, ministrul Educației a anunțat că "înscrierile la grădiniță și la clasa pregătitoare pot fi realizate online". De asemenea, evaluarea psihosomatică a copiilor va fi înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere a părinților sau tuturorilor legali și recomandarea eliberată de grădinița pe care au frecventat-o.

Criterii specifice de departajare

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, astfel: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică.

În situația în care, într-o unitate de învățământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare oferă întâietate copiilor orfani de ambii părinți sau de un singur părinte, copii care au un frate sau o soră înmatriculată în unitatea de învățământ respectivă, dar și copiilor cu certificate medicale de încadrare în grad de handicap a copilului.

Pentru asigurarea transparenței procesului de reînscriere sau înscriere, conducerile unităților de învățământ preșcolar vor afișa, la vedere, pentru toți cei interesați, informații privind capacitatea instituției (numărul de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor; numărul de copii reînscriși/înscriși zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil. Cifra de școlarizare pentru învățământul preșcolar este gândită astfel încât să asigure cuprinderea tuturor copiilor în grădinițe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5107 secunde