Înființarea primului gimnaziu clasic din Constanța

348
Înființarea primului gimnaziu clasic din Constanța - documentarinfiintareaprimuluigim-1534515579.jpg

Articole recomandate

Creșterea numărului școlilor primare din Constanța și a elevilor care le frecventau a dus, implicit, la apariția primului gimnaziu clasic, în anul 1896, (transformat în anul 1911 în Liceul "Mircea cel Bătrân"), un rol important în acest sens avându-l edilul șef din acea perioadă, aleșii din Consiliul Comunal, cât și locuitorii urbei noastre. 


În Procesul-verbal nr. 33 al ședinței din 2 octombrie 1893, este consemnat, la punctul nr. 3, că "Se supune Consiliului, referatul D-lui consilier M. Locmanian, înreg. la No. 6640, prin care se fac următoarele propuneri: 1, Înființarea unui gimnasiu care este imperios necesar în acéstă comună […] Consiliul unindu-se cu propunerile D-lui consilier Locmanian, însărcinează pe D-l Primar de a exprima dorința Guvernului pentru înfințarea unui Gimnaziu". 


Din nefericire, propunerea nu s-a materializat la acel moment. Demersurile nu s-au oprit aici și, la data de 22 august 1895, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice emite un ordin prin care admite, în principiu, înființarea unui gimnaziu în Constanța. Eforturile în această direcție au continuat, fiind susținute și de solicitările constănțenilor privind înființarea în orașul nostru a unei asemenea instituții de învățământ, după cum reiese din adresa nr. 1440 din 21 februarie 1896, înaintată de M. Koiciu, Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice: 


"În fiecare zi vin la primărie cetățeni și se rógă să intervin pentru înființarea unui gimnaziu în acest oraș, deórece copiii cari au terminat clasele primare n-au aci o șcólă superióră în care să-și continue studiile.


În adevăr, D-le Ministru, existența unui gimnaziu, unui liceu sau unei alte școli superioare în acest oraș, este forte mult simțită. Copiii, care au trecut clasele primare, dacă părinții lor n-au mijlóce spre a-i trimite în alte orașe, nu mai pot continua studiile, iar acei cu mijlóce sunt trimiși în streinătate, cum de exemplu în Constantinopol, unde perd simțul românismului.


Pentru clasele începătóre netrebuind nici un local mare, nici mare număr de profesori, se póte înființa gimnaziul sau altă Șcólă Secundară cu mici cheltuieli. La rigóre Comuna ar putea să ofere chiria localului pentru clasele începătoare, rămânând statul în acest interval să clădească edificiul necesar și să avizeze la mijlócele necesare înființărei unei asemenea instituții.
Pentru aceste considerațiuni, vă rog D-l. Ministru, să binevoiți a regula de a se înființa o șcólă Secondară în acest oraș, cu începere de la anul nou școlar".


Conducerea Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice, sensibilizată, probabil de demersurile primarului Constanței și conștientă de necesitatea înfințării unei școli secundare, avea să decidă, în mod oficial, înființarea unui gimnaziu clasic, fapt demonstrat și de dispoziția nr. 7170 din 12 septembrie 1896:


Domnule Primar,
De la 1 Septembre a.c. conform legii asupra învățământului primar și normal - primar, desființându-se șcóla normală de institutori și învățători din acest oraș, subscrisul are onóre a vă face cunoscut că Ministerul a dispus înființarea în locul zisei șcóle, a unui gimnaziu clasic, care în anul școlar 1896-97, va funcționa cu clasele I și II.


Personalul didactic al acestor clase, adus de la fosta șcólă normală pe ziua de 1 Septembre a.c. se compune din: D-l Christu S. Negoescu, licențiat în litere și filosofie, doctor în șc. politice, profesor cu acelaș titlu pe care l-a avut la șcóla normală, având a preda istoria, limba română și limba latină în clasele I și II cu 300 lei lunar, D-l Dem. Rădulescu, licențiat în șc. matematice, șc. fisico-naturale și caligrafie în clasele I și II, cu salariul de 300 lei lunar, având tot de odată și direcțiunea gimnaziului, D-l Ioan Bănescu, absolvent al facultății de litere, ca profesor suplinitor de limba franceză, religie și geografie în clasele I și II, cu salariul tot de 300 lei lunar, D-l Eugen Zmeck, absolvent al Conservatorului, maestru suplinitor de musica vocală cu salar de 150 lei lunar și D-l Neculai Constantinescu, maestru suplinitor de gimnastică, cu salar de 150 lei lunar.


Primiți, vă rog, Domnule Primar, asigurarea distinsei mele considerațiuni.
p. Ministru, (ss) indescifrabi Director, (ss) indescifrabil
D-lui Primar al Orașului Constanța"


(Virgil Coman, Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, fond Primăria Constanța, dosar 38/1893,
f. 124; dosar 29/1896, f. 1-2)


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4327 secunde