Incursiune în istoria gravurii renascentiste, la Muzeul de Istorie

220
Incursiune în istoria gravurii renascentiste,  la Muzeul de Istorie - expozitie-1528380981.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) vă invită să admirați, în perioada iunie - august, expoziția temporară de heliogravură "Albrecht Dürer". Potrivit reprezentanților MINAC, expoziția își propune să le ofere vizitatorilor o incursiune în istoria gravurii renascentiste, amprentată de stilul revoluționar al artistului.

"Cele 108 heliogravuri prezente în expoziție se subscriu unei serii de teme, dintre care temele predominante sunt cele religioase, dar și cele inspirate din mitologia antică", au precizat muzeografii constănțeni.

Albrecht Dürer a fost cel mai important reprezentant al artei nordice renascentiste, considerat de specialiști un inovator în tehnica gravurii. Stilul său a fost descris ca "pod între arta din sud și cea din nord, între stilul gotic cu liniile sale fine și cel renascentist, în care adâncimea și perspectiva sunt predominante", rolul său în istorie și impactul pe care acesta l-a avut asupra artei sudice renascentiste, fiind similare cu cele ale lui Leonardo da Vinci.

Vernisajul va avea loc la sediul instituției de cultură astăzi, la ora 11.30. Cu această ocazie, vizitatorii vor fi introduși în istoria artei gravurii în cupru și vor putea vedea potențialul revoluționar pe care această tehnică de imprimare l-a avut mereu asupra acestor capodopere, ce au rezistat în timp.

Amintim că, de-a lungul timpului, Dürer a vrut să treacă peste "misticul" medieval și a prezentat religia într-un limbaj accesibil. Mai mult decât atât, cunoștințele lui despre tehnica sculpturii în aramă pentru a crea anumite efecte au fost recunoscute atunci când istoricul de artă italian Giorgio Vasari (cel care a creat cuvântul "Renaștere") a descris opera lui Dürer: "Aproape poți vedea cum radiază armura și blana neagră de pe cal". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0704 secunde