Începe etapa a doua de admitere în clasa a IX-a. Zeci de locuri libere la licee şi sute la profesională

2343
Începe etapa a doua de admitere în clasa a IX-a. Zeci de locuri libere la licee şi sute la profesională - fondincepeetapaadoua-1627827752.jpg

Articole de la același autor

Absolvenţii de clasa a VIII-a care încă nu s-au hotărât unde să îşi continue studiile sau care nu au fost repartizaţi ori admişi la unităţile de învăţământ dorit mai au o şansă pentru a se înscrie în clasa a IX-a. Săptămâna aceasta demarează etapa a doua a admiterii la liceu sau în învăţământul profesional şi mai sunt locuri neocupate inclusiv la colegiile de top.

Unităţile de învăţământ liceal au centralizat, la finele săptămânii trecute, locurile libere pentru înscrierea în clasa a IX-a, după prima etapă de admitere. Acestea au fost afişate atât la unităţile de învăţământ, cât şi pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean, astfel încât absolvenţii care încă nu s-au înscris să poată vedea pentru ce pot opta.

Conform calendarului Admiterii 2021, pe 29 iulie a început cea de-a doua etapă a admiterii la liceu. Până pe 5 august, inclusiv, candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă, dar care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată, dar, din diferite motive nu au fost repartizaţi, îşi pot completa opţiunile în fişe. În judeţul Constanţa, au rămas neocupate 57 de locuri în diferite unităţi de învăţământ liceal, în afara celor destinate elevilor romi sau celor cu cerinţe educaţionale speciale. Astfel, în mod surprinzător, mai sunt două locuri libere la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, la specializarea Matematică – Informatică, intensiv Limba engleză, câte un 1 loc la Matematică – Informatică la liceele teoretice „Traian” şi „Ovidius”, 1 loc la Ştiinţe sociale la Liceul „Decebal”, cinci locuri la Mecanică, la Liceul Tehnologic „I.G. Duca”, 1 loc la Ştiinţe ale naturii în limba bilingv limba germană, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi un loc la Economic la Colegiul Comercial „Carol I”. De asemenea, mai sunt numeroase locuri neocupate şi în alte licee din judeţ, la diferite specializări, de la Filologie la Protecţia Mediului sau Agricultură. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat va avea loc pe 6 august.

Prea puţini candidaţi în învăţământul dual

De asemenea, până pe 3 august, inclusiv, candidaţii care nu au participat la etapa întâi de admitere sau care au participat, dar nu au fost repartizaţi ori admişi, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere la liceu sau învăţământul profesional pot alege din locurile rămase neocupate. Pe 4 şi 5 august, vor fi organizate probe de preselecţie şi cele eliminatorii, acolo unde au decis conducerile unităţilor de învăţământ. Apoi, între 6 şi 9 august, se va derula proba de admitere, de asemenea, în cazul în care s-a decis susţinerea acesteia. Pe 11 august, Comisia Judeţeană de Admitere în învăţământul profesional de stat şi dual va valida lista candidaţilor admişi, iar, cei respinşi, vor mai putea intra într-o nouă etapă de înscriere, pe locurile rămase neocupate şi după această fază.

707 locuri sunt disponibile în cea de-a doua etapă a admiterii, în unităţile de învăţământ profesional. Dintre acestea, 128 sunt în învăţământ dual. La Liceul de Marină sunt 9 locuri libere la tubulator naval, 18 la lăcătuş construcţii navale, la Liceul Tehnologic „I.N. Roman” – 10 locuri la mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, la Liceul Energetic Constanţa sunt 14 locuri la specializarea electrician exploatare centrale, staţii şi reţele electrice, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanţa – 22 locuri la electromecanic material rulant. Doar nouă candidaţi s-au înscris la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”, la domeniul turism şi alimentaţie, specializarea ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, fiind în continuare neocupate toate cele 27 de locuri din cele 36 propuse.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9482 secunde