Începe cursa pentru fotoliul de rector al Universității "Ovidius"

3690
Începe cursa pentru fotoliul de rector al Universității

Articole de la același autor

În mai puțin de o lună, începe bătălia pentru ocuparea funcției de rector al Universității "Ovidius" din Constanța (UOC). Actualul rector, prof. univ. dr. Sorin Rugină, spune că instituția se află la momentul bilanțului, urmând ca mandatul său să se încheie în data de 12 aprilie. 


În luna martie, mai exact în data de 10 martie, între orele 13.00 și 17.00, va avea loc depunerea candidaturilor în Biroul Electoral Central pentru alegerea rectorului UOC. Apoi, pe 25 martie, se va desfășura procesul de alegere al acestuia, care se va derula în intervalul orar 8.00-20.00, iar dacă va fi cazul, în ultima zi a lui Mărțișor, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin. Mandatul actualului rector expiră pe 12 aprilie, prof. univ. dr. Sorin Rugină fiind decis să nu mai candideze, asta în condițiile în care a ocupat respectiva funcție timp de șase ani. 


"Nu candidez. Este o chestiune cât se poate de clară. Trebuie să știi când să nu forțezi nota. Dincolo de prevederea legală cu vârsta, vine o vreme când este bine să știi dacă mai poți face ceva. Presupunând că aș mai fi avut dreptul în continuare, sincer, tot nu aș fi candidat, pentru că am ajuns la un nivel la care trebuie schimbată mentalitatea și nu cred că mai am răbdarea necesară. Este complicat, acesta este un proces de educație. Desigur, voi rămâne în cadrul universității ca profesor, dar mă voi îndrepta mai mult spre spital, unde este nevoie de oameni cu experiență. 


Cum îmi închei acest mandat? Cu realizări și nerealizări. În prezent, lucrăm la bilanț, o procedură normală, de altfel, ca fiecare rector să predea altui candidat situația la zi, pentru ca acela să știe ce poate face mai departe, să rezolve problemele etc. Bilanțul acesta ne poate arăta că am realizat chiar mai mult decât ne-am propus, pentru că am valorificat anumite oportunități, din punct de vedere al dezvoltării. Nu am reușit, însă, să fac reforma cu care am fost capacitat la început, de către minister. Ideea că universitatea are prea multe facultăți și trebuie făcută o eficientizare a acestora. Este adevărat că, anul trecut, am avut o creștere a numărului de studenți, față de ultimii doi ani, și sperăm să se păstreze, în continuare, acest trend. 


Pericolul este altul, pentru că se preconizează că va scădea drastic numărul de absolvenți de gimnaziu, și implicit de liceu, și automat vor fi mult mai puțini candidați la facultăți. Așadar, va fi o provocare foarte mare de a compensa numărul de studenți români cu studenți străini. În acest sens, noi am făcut niște pași pentru internaționalizare, dar nu în ritmul în care ne-am fi dorit. Facultățile de Medicină rămân printre cele agreate de tinerii din Asia, lumea arabă, pentru că obțin o diplomă europeană și învățământul este de calitate", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. univ. dr. Sorin Rugină. 


Unele facultăți, vitregite de soartă 
El a precizat că, la acest moment, în universitate învață aproximativ 16.000 de studenți, la toate formele de învățământ existente. Desigur, nu toate sunt la fel de căutate, dar toate au studenți. Spre exemplu, științele umaniste au cunoscut o scădere vizibilă în ceea ce privește numărul de studenți. În schimb, Ingineria este într-o ușoară creștere, dar necesită un sprijin mai consistent, mai ales pe partea de creare de laboratoare.  Probleme au apărut, însă, cu spațiile, o parte dintre facultăți fiind nevoite să își desfășoare cursurile înghesuite, în mai multe locații. 


"Am intrat într-o criză mare de spații, în care victimele colaterale sunt mai multe facultăți, cum ar fi Artele sau Matematica. Și studenții de la Facultatea de Științe ale Educației și Psihologie sunt împrăștiați peste tot. Este o facultate văduvită, deși este o facultate în creștere. Totuși, am reușit să modernizăm corpul C al universității, unde au fost mutate facultățile de Farmacie și Medicină Dentară, care au, acum, laboratoare de top, chiar unice în țară. 


Din păcate, toate aceste realizări au fost în detrimentul celorlalte facultăți, pentru că nu au eliberat foarte multe spații. Până atunci, am depus solicitări la autorități pentru obținerea unor spații suplimentare. De curând, am auzit că s-ar disponibiliza spațiul Universității «Tomis» și vrem să solicităm acest spațiu", a completat prof. univ. dr. Sorin Rugină. 


"Nu mai poți promite marea cu sarea"  
Referitor la candidații care și-au exprimat, până acum, dorința de a ocupa funcția de rector, deocamdată, doar dr. Dan Marcel Iliescu și-a manifestat intenția în mod public. Surse din cadrul universității spun că, de fapt, acesta ar mai avea alți doi contracandidați, asta dacă nu cumva, până pe 10 martie, se vor mai hotărî și alții. 


Dr. Sorin Rugină a declarat că, pentru universitate, ar fi un câștig foarte mare ca rectorul să fie de la Medicină, iar dr. Iliescu este "un om care a crescut în universitate, care a îndeplinit și funcția de decan la Medicină". 


"Îl voi susține, nu pot să neg acest lucru. Este parte a echipei de conducere, știe cum au fost realizate proiectele actuale și există perspectiva să le și continue. Dr. Iliescu este un candidat valabil, pentru că nu mai poți să vii din afara sistemului să promiți acum marea cu sarea, pentru că s-au realizat suficiente lucruri în universitate până acum", a adăugat dr. Sorin Rugină. 
Cert este că orice cadru didactic titular poate participa la concurs, el fiind obligat să susțină un plan managerial, în perioada de campanie, respectiv 10-25 martie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 30 Decembrie 2019
Stire din Eveniment : Doliu la Universitatea Ovidius
Pagina a fost generata in 0.4621 secunde