Începe calvarul liceenilor de-a XII-a - Bacalaureatul 2015

Vineri, 05 Iunie 2015
359
De luni, 8 iunie, cei 6.492 de candidați constănțeni înscriși la examenul de Bacalaureat 2015, dintre care 5.210 de absolvenți din promoția curentă și 1.282 candidați din seriile anterioare, vor da piept cu prima probă, cea orală la Limba Română, unde elevii primesc un text la prima vedere, având două subiecte de rezolvat.

Pentru susținerea probelor scrise, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a desemnat 20 de centre de examen, respectiv 13 în municipiul Constanța și 7 în județ.

Unii liceeni și-au echivalat probele orale

Din cei aproape 6.500 de candidați înscriși, 5.266 vor susține în cele 51 de centre de examen - 26 în municipiu, 25 în județ, prima probă din cadrul examenului de bacalaureat, Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Examenul va începe la ora 9, iar subiectele, elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare, vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeași specialitate, din unitatea de învățământ. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, câte 10 - 15 minute. Nivelul de competență lingvistică pe care îl obțin candidații se stabilește de către cei doi profesori examinatori din comisie, pe baza grilei descriptorilor: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat.

Metodologia de organizare a Bac-ului prevede că se interzice candidaților să intre în sală cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Eventualele fraude sau tentative de fraudă la probele orale vor fi comunicate imediat președintelui comisiei. Acesta este obligat să verifice și să ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidatului din examen.

Se promovează cu media generală 6 la probele scrise

Potrivit ministrului Educației, camerele video vor fi păstrate și anul acesta, iar 5% dintre acestea vor putea înregistra și audio.

Totuși cea mai grea perioadă a Bacalaureatului 2015 rămâne săptămâna 29 iunie - 3 iulie, când au loc probele scrise. Examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenții de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor, au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media generală 6 la probele scrise.

Reamintim că, anul trecut, 56,78% dintre absolvenții din seria curentă au promovat examenul de Bacalaureat și 13,97% dintre candidații din seriile anterioare au obținut medii de promovare.

Configurația promovabilității din ultimii doi ani, după rezolvarea contestațiilor, arată astfel: 2012 - 45,17% și 2013 - 54,28%.

Pagina a fost generata in 0.5017 secunde