Încep examenele! Astăzi, simularea probei scrise la limba română, la Evaluarea Națională

405
Încep examenele! Astăzi, simularea probei scrise la limba română, la Evaluarea Națională - fotofondsimulari-1520175173.jpg

Articole de la același autor

Elevii de clasa a VIII-a încep, astăzi, simulările pentru Evaluarea Națională. Pretestarea este organizată, în perioada 5 - 7 martie, la nivel național, de către Ministerul Educației Naționale. La nivelul județului Constanța, 6.079 de elevi vor susține probele scrise în cele 126 de unități de învățământ. 


Astăzi, este programat examenul scris la limba română, mâine, cel la matematică, iar miercuri, cel la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe 16 martie. 


"Probele scrise încep la ora 9.00, iar timpul destinat elaborării lucrării scrise este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Accesul elevilor este permis până la ora 8.30", explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, inspectorul de limba română Cristina Ivan. 


Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. 


"Evaluarea lucrărilor scrise se realizează de către profesori evaluatori din unitatea de învățământ în care se desfășoară simulările naționale, iar în situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate în unitatea școlară, există posibilitatea evaluării și de către un cadru didactic din afara unității de învățământ", mai precizează insp. Cristina Ivan. 


Notele nu se trec în catalog 


Rezultatele obținute de către elevi la simularea națională sunt analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele nu vor fi trecute în catalog, însă, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați. 


"Obiectivele acestei simulări sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susține la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum și optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie", a declarat ministrul Educației, Valentin Popa. 


La Constanța nu e boicot! 


Din păcate, simulările vor fi boicotate de sindicaliștii din învățământ, în peste 1.100 de unități de învățământ din țară. În județul Constanța, însă, nu sunt anunțate proteste. Președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, prof. Mitică Iosif, a precizat că în județul Constanța simularea nu va fi boicotată, deși organizația este afiliată la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, inițiatorii protestului. 


"Nu vă pot spune că și Constanța, ca sindicat afiliat la FSLI, va face parte din județele care se străduiesc să tragă un semnal de alarmă privind situația angajaților din învățământ. Dar nu pentru că nu ne-am fi dorit sau implicat, ci din cauză că pur și simplu nu am putut să-i consultăm pe colegii noștri, pe parcursul săptămânii trecute, școlile fiind închise ca urmare a vremii nefavorabile", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Mitică Iosif, președintele SLSIP Constanța. 


Potrivit acestuia, starea de nemulțumire este generală, iar dacă acțiunile vor continua în perioada următoare, se vor implica și cei de la nivelul județului Constanța. 


Sindicaliștii cer soluționarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, vor ca majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiționată de comasări de unități de învățământ, disponibilizări de personal și tăieri ale unor drepturi salariale legale, dar și creșterea costului standard per elev/preșcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4401 secunde