Înălțarea Sfintei Cruci, hramul de toamnă al mănăstirii Dervent

470
Înălțarea Sfintei Cruci, hramul de toamnă al mănăstirii Dervent - dervent-1379006009.jpg

Articole recomandate

Sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 9, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. După Sfânta Liturghie, va avea loc procesiunea spre Izvorul Tămăduitor, unde va fi oficiată slujba de sfințire a apei. 

Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post, deoarece ne amintește de patimile și moartea Mântuitorului. 

Crucile de la mănăstirea Dervent 

Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat la Dervent - una mare și trei mai mici - după cum spune tradiția "crescute din pământ", în prezent se mai află două: cea mare, care are puteri tămăduitoare, este adăpostită în paraclisul din stânga bisericii, iar crucea mică se află în afara bisericii, în stânga altarului. Celelalte două cruci mici au fost scoase din pământ, în timpul stăpânirii otomane. 

Sfintele Cruci de la Dervent, în jurul cărora de două mii de ani se revarsă mila și minunile lui Dumnezeu, sunt din piatră masivă și au mărimi diferite. Cea din afara bisericii are brațele rupte, în jurul ei există obiceiul de a se așeza pungi cu grăunțe pentru animale. 

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și evocă două evenimente deosebite din istoria ei. 

Primul este legat de aflarea lemnului Sfintei Cruci, în secolul al IV-lea, de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare și înălțarea sa solemnă, în fața poporului, de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie 335. 

Cel de-al doilea este legat de readucerea lemnului Sfintei Cruci de la poporul persan, în anul 629, și depunerea în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. 

Tot sâmbătă, la ora 18, Ierarhul Tomisului va sfinți trei troițe în localitatea Nuntași (comuna Istria), iar duminică, 15 septembrie, începând cu ora 7.45 va sfinți biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir" din aceeași localitate, slujbă urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. Construcția locașului de cult a început în anul 2008. 

(Sursa: www.dervent.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 August 2013
Stire din Cultură-Educație : IPS va oficia Taina Sfântului Botez
Miercuri, 10 Iulie 2013
Stire din Cultură-Educație : IPS Teodosie va sfinți o icoană
Pagina a fost generata in 0.292 secunde