In Memoriam Gheorghe Parnica

631
In Memoriam Gheorghe Parnica - inmemoriam-1483636813.jpg

Articole de la același autor

De miercuri seară, trista veste că maestrul constănțean Gheorghe Parnica, reputat violonist și dirijor, a încetat din viață la vârsta de 86 ani a făcut înconjurul internetului.

În urmă cu cinci ani, primea titlul de cetățean de onoare al orașului Constanța ca urmare a unei cariere dedicate atât pe scenele naționale, cât și internaționale, în calitate de dirijor și de concert maestru, alături de mari interpreți de muzică populară.

Absolvent al Academiei de Muzică Lira de la Brăila și mai târziu al Conservatorului de Muzică de la Câmpina, maestrul Parnica mărturisea că primele note le-a învățat de la profesori ambulanți.

La 24 de ani, a ajuns să cânte la prestigiosul han din stațiunea Neptun "Calul Bălan", unde erau primiți oficialii străini aflați în vizită în România comunistă, pe vremea aceea el colaborând cu mari nume ale muzicii populare românești, precum Maria Lătărețu, Ion Luican și Angela Moldovan.

Ca recunoaștere a valorii sale interpretative, maestrul a primit numeroase distincții și premii, printre care: "Discul de Aur" - înaintat de Academia Charles le Croix în 1980, în Franța, Marele premiu "Talerul de Aur" - Austria, 1972 și Marele premiu "Bolovanul de aur" - Finlanda, 1968. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.889 secunde