În județul Constanța, circa 120 de unități de învățământ rămân în online și săptămâna aceasta

1264
În județul Constanța, circa 120 de unități de învățământ rămân în online și săptămâna aceasta - fondratavaccinare-1636901857.jpg
Chiar dacă vinerea era anunțată ca zi oficială de publicare a ratei de vaccinare în rândul personalului, pentru a se cunoaște modul cum vor frecventa elevii cursurile în săptămâna următoare, Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu a mai catadicsit să reactualizeze datele, la finalul primei săptămâni de reluare a cursurilor într-un nou scenariu.

Sâmbătă dimineață a fost publicat de Ministerul Educației, centralizat la nivel național, și, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, în săptămâna 15 - 19 noiembrie 2021, aproape trei sferturi din unitățile de învățământ - inclusiv palatele copiilor, cluburile copiilor, cluburile sportive școlare - vor funcționa în sistem față în față. S-a atins pragul de 71,86% personal vaccinat din învățământ.

În județul Constanța, numărate „bob cu bob”, am totalizat circa 120 de unități care vor rămâne în online. Sau o formă de acest gen, pentru că nu știm cum s-ar putea desfășura cursuri online în zecile de grădinițe din mediul rural. Și când spunem aceasta ne referim și la grădinițe care am constatat că înregistrează 0% procent de vaccinare, situate în localitățile Băltăgești, Cetatea, Ciobănița, Ciocârlia, Comana, Dumbrăveni, Ghindărești, Movila Verde, Movilița, Vadu Oii, Ion Corvin, Ivrinezu Mic, Tariverde, Pietreni, Potârnichea, Sibioara, Stupina, Târgușor, Urluia, Viile și Vlahii. Sunt comune în care nici școala, nici grădinița nu au personal vaccinat (0%): Canlia, Olteni sau Vâlcele.

Conform aceleiași statistici, în municipiul Constanța, doar patru unități de învățământ au mai rămas în online și săptămâna aceasta. Este vorba despre Școala gimnazială nr. 17 „Ion Minulescu” (58%) și grădinițele „Primăverii” (25%), „Abracadabra (58%) și „Perluțele Mării” (55%).

Modificări în funcționarea școlilor

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a anunțat vineri că au fost făcute modificări în ceea ce privește funcționarea școlilor de săptămâna viitoare.

Rata de vaccinare nu va mai fi luată în considerare la nivelul întregii unități, ci pentru fiecare structură în parte.

„De săptămâna viitoare, am permis unităților școlare să facă și separat, pe structuri arondate. Dacă într-o comună, o grădiniță, de exemplu, care are trei angajați depășește rata de 60% de vaccinare, ea poate funcționa, chiar dacă la nivelul întregii unități cu personalitate juridică acest lucru nu este îndeplinit”, a declarat Sorin Ion într-o conferință de presă.

Acesta a mai spus că numărul structurilor arondate este de trei ori mai mare decât numărul unităților cu personalitate juridică.

„După cum bine știți, numărul de structuri arondate este de aproximativ de trei ori mai mare decât numărul unităților de învățământ cu personalitate juridică. (…) Avem în vedere lucrurile concrete de la fața locului. Am dat astfel mai mare autoritate unității de învățământ, luând în considerare efectiv personalul care merge fizic în acele școli”, a precizat Sorin Ion.

Reamintim că în ciuda propunerii ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, ca în localitățile cu incidență de 3/1.000 locuitori să nu se mai țină cont de procentul de 60% vaccinare a personalului, pentru ca școlile să funcționeze în regim față în față, Ministerul Sănătății nu a fost de acord.

„Eu atât spun, că susţin în continuare ca şcolile, mai ales din mediul rural, unde rata de infectare este mică, să funcţioneze cu prezenţă fizică, cu respectarea strictă a tuturor normelor sanitare, fără altă condiţionare, deci inclusiv fără condiţionarea ratei de vaccinare. Gândiţi-vă că avem grădiniţe cu 10-15 copii în sate în care nu există şi nu au existat cazuri de infectare, în care nu există nici măcar internet şi posibilitatea de predare online şi - e adevărat - în care nu există nici suficienţi vaccinaţi”, a adăugat Cîmpeanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6196 secunde