Importante modificări în planul de școlarizare. Sunt necesare mai multe clase de-a IX-a

1974
Importante modificări în planul de școlarizare. Sunt necesare mai multe clase de-a IX-a - fondplanscolarizare1-1637780477.jpg
Săptămâna aceasta, la nivelul unităților de învățământ și al Inspectoratului Școlar Județean Constanța a debutat calendarul activităților privind proiectarea planului de școlarizare 2022-2023, care se anunță cu importante modificări la clasa a IX-a, ca urmare a creșterii numărului de absolvenți ai gimnaziului.

Reamintim că, anul trecut, s-a înregistrat o reducere drastică a numărului de absolvenți de clasa a VIII-a, ca urmare a scindării unei promoții, care trebuia să aleagă între înscrierea la clasa pregătitoare și rămânerea în grupa mare de la grădiniță. De data aceasta, asistăm la absolvirea promoției obligate să intre în clasa pregătitoare în urmă cu opt ani, așa încât cei 1.000 de elevi „pierduți” din planul de școlarizare 2021-2022, care au condus la dispariția a 37 de clase de-a IX-a, reapar în planul de școlarizare 2022-2023.

Pe fondul scandalurilor iscate ca urmare a dispariției anumitor specializări, la începutul lunii februarie, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, declara în legătură cu numărul de clase a IX-a: „Avem 1.000 de elevi mai puțini ca absolvenți de clasa a VIII-a pentru anul școlar următor. Este clar că dispar clase, da! Vorbim despre aproximativ 37 de clase”. Miercuri, întrebat dacă vor fi suplimentate clasele de a IX-a, același inspector general afirma „Cu siguranță! Ceea ce am stabilit anul trecut rămâne valabil, anume că vom păstra proporția și vom sprijini comunitățile, acolo unde au fost anul trecut modificări”.

Conform metodologiei, propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, cu frecvență, zi, învățământ liceal, se vor face numai de către unitățile de învățământ în care, în sesiunile cumulate din anul 2021 ale examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovare de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent.

Așadar, trei licee constănțene cu promovabilitate 0% la Bacalaureatul 2021 nu vor avea clase a IX-a în anul școlar viitor: Liceul Agricol Poarta Albă (nici anul trecut nu a avut), Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” și Liceul Tehnologic „Jean Dinu” Adamclisi.

Așteptăm cu interes să vedem unde reapar clase de a IX-a în noul plan de școlarizare 2022-2023.

În ianuarie 2022, IȘJ transmite spre aprobare noul plan

Consiliile profesorale și consiliile de administrație ale unităților de învățământ, conform calendarului amintit mai sus, ar trebui ca, în intervalul 29 noiembrie – 2 decembrie, să discute și să aprobe proiectul planului de școlarizare, lucru care cel mai probabil se va întâmpla zilele acestea, întrucât se știe că învățământul românesc va intra într-o minivacanță până pe 2 decembrie.

Între 8 și 10 decembrie urmează să fie analizate și avizate propunerile privind proiectul cifrei de școlarizare pentru învățământul profesional și tehnic, în așa fel încât IŞJ Constanța să poată opera eventualele modificări în săptămâna premergătoare vacanței de iarnă.

În luna ianuarie 2022, consiliul de administrație al ISJ Constanța va trebui să aprobe proiectul planului de școlarizare, ce urmează a fi transmis Ministerului Educației pe 20 ianuarie 2022.

Până atunci, însă, până pe 9 decembrie, IȘJ Constanța va trebui să solicite autorităților locale propunerile privind rețeaua școlară care vor constitui subiectul unor hotărâri de consiliu local, respectiv județean.

Așadar, pregătirile pentru anul școlar viitor au intrat în linie, sperăm noi, dreaptă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.29 secunde