Idee genială de peste Atlantic! Cum schimbă un american învățământul românesc

851
1
Idee genială de peste Atlantic! Cum schimbă un american învățământul românesc - fondunamerican-1452014650.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu patru ani, cu titlul "De ce politicienii nu se implică în educarea copiilor săraci", apărea în ziarul "Cuget Liber" un interviu cu Leslie Hawke, cea care a renunțat la jobul de editor șef al unei publicații online în New York și s-a stabilit în România, unde a fondat, în anul 2004, Asociația OvidiuRom. 


Am cunoscut-o atunci la Castelu, unde implementa un program "Fiecare Copil în Grădiniță", prilej cu care am descoperit ce mult contează să crezi în ceea ce faci. 


Și ca dovadă că impresionantele ei acțiuni, alături de Maria Gheorghiu, trainer la Fundația Soros, au avut ecou, iată că, începând de ieri, se află în dezbatere publică, până pe 14 ianuarie, o lege adoptată de Parlament și promulgată de președintele României, care transformă în program național programul-pilot "Fiecare Copil în Grădiniță". 


Inițiat în 2010 de Asociația OvidiuRom, în parteneriat cu Ministerul Educației, programul s-a transformat în Legea privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. 


"Mi se pare important să vedem cum putem aborda în mod integrat această problemă a dificultăților din comunitățile mai sărace, mai ales din mediul rural, să tratăm și problema sărăciei împreună cu accesul la educație, la serviciile medicale și la alte tipuri de servicii sociale. Mi se pare că programul «Fiecare Copil în Grădiniță» este o piesă din acest puzzle pe care trebuie să vedem cum îl construim", a declarat premierul Dacian Cioloș. 


Normele supuse dezbaterii publice încearcă să reproducă fidel mecanismul de funcționare a programului-pilot: acordarea tichetelor sociale este strict condiționată de prezența copiilor la grădiniță, educatorii vor ține prezența, iar copiii eligibili vor fi identificați de primării. Întreg procesul a fost gândit cât mai simplu și flexibil, cu scopul de a facilita accesul copiilor la grădiniță. 


În mod concret, "Fiecare Copil în Grădiniță" încurajează participarea la învățământul preșcolar al copiilor cu vârste între 3 și 6 ani, proveniți din familii cu venituri lunare mai mici de 284 de lei/membru de familie, prin acordarea unui tichet social de 50 de lei/lună pentru fiecare copil înscris la grădiniță. 


Totuși, inițiatoarea Leslie Hawke declara că scopul programului nu este numai de a crește prezența zilnică a copiilor, ci și de a schimba mentalitatea părinților, de a-i apropia de grădiniță și de a-i face să conștientizeze importanța educației timpurii și a școlii, în general. De aceea, la Castelu, prin rotație, un "părinte de serviciu" asista la clasă și ajuta profesorii în activitățile cu copiii. O dată pe lună, în fiecare grădiniță se organiza "Ziua Părinților" prilej cu care aceștia erau obligați să ia parte la ore alături de copii. Astfel, în grădinițele unde se desfășura programul se crea o "comunitate a părinților care vor să-și educe copiii". 


Rămâne de văzut cum au gândit politicienii români implementarea acestei legi sau doar bifează o nouă "intenție de bine". 


Comentează știrea

sibnet
6 ianuarie 2016
Extra lucru la domiciliu

Selectam colaboratori pentru activitate la domiciliu. Se poate lucra si part-time. Sunt necesare cunostinte minime de navigare pe internet, lucru cu fisiere pdf si word si minim studii medii. Detalii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3473 secunde