Icoana „Încununarea Fecioarei”, pe simezele Muzeului de Artă Populară

244
Icoana „Încununarea Fecioarei”, pe simezele Muzeului de Artă Populară - icoana22-1617033196.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, sub genericul „Icoane pictate pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa”, sunteţi invitaţi să descoperiţi, pe pagina de Facebook a instituţiei, dar şi pe site-ul acesteia, „Încununarea Fecioarei”. Icoana provine din centrul de la Şcheii Braşovului şi datează din secolul al XIX-lea. Materialele folosite la realizarea acesteia sunt: sticlă, tempera, foiţă de aur, lemn, baiţ.

„Compoziţia se structurează pe două mari planuri, asociind după un model iconografic catolic imaginea Trinităţii cu cea a Fecioarei încununate. În colţurile inferioare apar, ca teme suplimentare, Sfântul Apostol Petru şi Botezul lui Iisus. În zona mediană a primului plan este reprezentată Fecioara îngenuncheată, cu braţele încrucişate. În planul superior apar Dumnezeu-Tatăl (cu nimb triunghiular) şi Iisus Hristos ţinând crucea pe braţul stâng şi având în mâini cununa destinată Fecioarei. Deasupra acestora apare Sfântul Duh sub formă de porumbel. În colţurile superioare sunt reprezentaţi printre nori doi îngeri”, au declarat muzeografii.

În plus icoana are o inscripţie cu negru, în alfabet chirilic, pe care scrie „Sfânta Treime”, aceasta fiind dispusă într-un cartuş deasupra nimbului Fecioarei. Cei care au timp şi vor să admire această icoană, o pot găsi în expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanţa. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.413 secunde