78 de ani de la construirea puitorului de mine "Amiral Murgescu"

Și-a făcut datoria în război, rușii au confiscat-o!

326
Și-a făcut datoria în război, rușii au confiscat-o! - piesamuzeu1-1498062304.jpg

Articole de la același autor

Muzeul Marinei Române marchează, luna aceasta, 78 de ani de la lansarea la apă a puitorului de mine "Amiral Murgescu", primul puitor de mine construit în România, care a fost încadrat în grupul de nave miniere (nave civile amenajate ca puitoare de mine) al Forțelor Navale Maritime.

Conform informațiilor furnizate de muzeograf Andreea Atanasiu-Croitoru, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, acesta, împreună cu alte nave ale Forțelor Navale Maritime, a participat la instalarea a 31 de baraje de mine contra navelor de suprafață și submarinelor în apropierea coastei de NV a Mării Negre, între Odessa și Crimeea, provocând pierderi de nave părții sovietice.

Trebuie amintit că activitatea celui mai de seamă puitor românesc, "Amiral Murgescu", se încheie în septembrie 1944. La 5 septembrie 1944, nava a fost predată Marinei sovietice, unde a primit numele de "Amur", îndeplinind după război misiunea de navă-bază pentru mai multe categorii de forțe ale flotei.

Ulterior, bastimentul nu a mai fost retrocedat, așa cum s-a procedat ulterior, cu alte nave. Oricum, trebuie precizat că puitorul a fost prima navă militară modernă construită în țară, la nivelul tehnicii mondiale, și a prefigurat remarcabilele realizări ulterioare de pe șantierele navale ale României după Al Doilea Război Mondial.

În 1988, nava a fost scoasă din evidența flotei sovietice și dezmembrată.

Actul de botez al navei s-a produs în anul 1939. La acel moment, amiralul Murgescu spunea că acest lucru a fost posibil prin grația lui Dumnezeu și a voinței naționale.

"Fie ca această dintâi navă de răsboi construită în țara mea, rod al mintei și muncei românești, să chezășuiască vremi de nestânjenită înflorire a Marinei mele, pavăză și simbol al viitorului neamului pe ape", preciza amiralul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5088 secunde