Haideți să admirați costumele populare românești!

225
Haideți să admirați costumele populare românești! - costume1-1557513312.jpg

Articole de la același autor

Duminică, 12 mai, întreaga țară sărbătorește Ziua Națională a Portului Tradițional. La Constanța, cei care doresc să descopere frumusețea portului de sărbătoare, purtat cu mândrie de fetele, flăcăii, femeile și bărbații din satul tradițional, sunt așteptați să admire costumele populare românești din expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară. 


Potrivit directorului instituției de cultură, Maria Magiru, acestea provin din toate zonele etnografice ale țării și atrag publicul prin coloritul și măiestria cu care au fost realizate, fie că este vorba despre costume cu cămașa scurtă sau cu poale, cu fotă, cu catrință, cu opreg sau cu vâlnic. "Pânza din care au fost lucrate cămășile scurte (numite și ii) și cămășile lungi, cu poale, a fost țesută la război, la fel, catrințele și fotele din lână, maramele din borangic, ștergarele de cap sau cepsele folosite pentru găteala capului", a explicat aceasta.


Așadar, cei care vor vrea să afle cât mai multe detalii despre portul tradițional, vor avea ocazia de a admira o mulțime de costume din toate provinciile istorice: Moldova (Suceava, Neamț, Vrancea), Muntenia (Buzău, Muscel, Teleorman, Argeș), Oltenia (Romanați, Dolj, Olt, Mehedinți), Banat (Timiș, Caraș-Severin), Transilvania (Pădureni, Sibiu, Sălaj, Valea Târnavelor, Arad, Țara Zarandului, Maramureș, Oaș, Bistrița-Năsăud, Cluj) și Dobrogea (sud și nord).


Specialistul a precizat că podoabele tradiționale, care accentuează frumusețea portului popular românesc, ocupă și ele un loc deosebit în cadrul expoziției (salbele cu bani din argint, zgărdanele din mărgele din Maramureș, penele de păun din Bistrița Năsăud și podoabele din argint ale aromânilor). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9744 secunde