Grecii din Constanța sărbătoresc Ziua Demnității

435
Grecii din Constanța sărbătoresc Ziua Demnității - greci-1540563084.jpg

Articole de la același autor

În aceste zile de week-end, mai exact duminică, 28 octombrie, Republica Elenă sărbătorește cea de-a doua Zi Națională. Cu aceasta ocazie, în Constanța, Comunitatea Elenă "Elpis", membră a Uniunii Elene din România va organiza un serviciu religios, ora 11.30, la Biserica Greacă "Metamorphosis" din Constanța.

Potrivit președintelui Anton Traian Antoniadis, slujba va fi oficiată în amintirea dimineții zilei de 28 octombrie 1940, când ambasadorul italian la Atena, Emmanuelle Grazzi, i-a înmânat premierului grec Ioannis Metaxas un mesaj ultimativ din partea lui Mussolini. În acest mesaj, Il Duce pretindea libera trecere a trupelor italiene prin Grecia către "puncte strategice" nespecificate din interiorul țării.

Până la acest moment, Grecia menținuse relații prietenești cu Germania Nazistă, în special în domeniul economic și premierul s-a așteptat poate la o reacție în sprijinul țării sale din partea aliatului Italiei. Metaxas a respins ultimatumul, cu cuvintele "Alors, c’est la guerre" ("Ei bine, acesta e războiul"). Dorința grecilor de a rezista a putut fi rezumată într-un singur cuvânt: Οχι (Ohi), "Nu" în limba greacă. După numai câteva ore, armata italiană a declanșat atacul împotriva Greciei din bazele deținute în Albania.

De la acea dată, Grecia sărbătorește "Ziua demnității", comemorând eroii căzuți în lupta antifascistă. An de an, în această zi sunt organizate o mulțime de parade militare și activități cultural-artistice.

"Pentru Grecia această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importantă morală aparte. Amintește de valorile elene și, dintre toate, cel mai mult, de demnitate. Cum se dovedește de secole, poporul român a fost și va fi alături de cel grec, sufletele îngemânate a celor ce simt și nutresc deopotrivă emoție și admirație evocând tradițiile comune", a declarat Antoniadis. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4147 secunde