€ 4.7223
£ 5.2846
$ 4.1455

Mai multe ştiri online:

Ghiozdanul de coșmar! "Este o gravă problemă, copiii noștri sunt în suferință"

Ştire online publicată Miercuri, 19 Aprilie 2017. Autor: Simona ANGHEL
Sunt mai bine de două săptămâni de când Federația Asociațiilor de Părinți a lansat o petiție online, reprezentând în fapt o campanie care își propune să atragă atenția asupra greutății ghiozdanului, care ajunge uneori să depășească jumătate din greutatea elevului care îl cară, în ciuda unui ordin de ministru din anul 1995 care stabilește greutatea manualelor la 2,5 kg. 


După cum declara chiar președintele federației, Iulian Cristache, campania a plecat de la discuțiile care au existat cu părinții, dar și după discuțiile avute cu reprezentanții ministerului, unde s-a solicitat câte un manual pentru fiecare semestru, astfel încât să se ușureze greutatea ghiozdanului, coroborat cu interzicerea manualelor auxiliare, care reprezintă o povară pe umerii copiilor. 


„Sperăm, prin această campanie, să reușim să sensibilizăm ministerul ca din anul 2017-2018 manualele să se facă în două volume. Un elev ajunge să care în spate un ghiozdan de până la 7-7,5 kg, aproape triplu față de recomandările Ministerului Sănătății”, declara același implicat lider, care recunoaște că pe fiica lui, elevă în clasa a V-a, nu o lasă singură să-și ducă ghiozdanul. 


De asemenea, el propune ca profesorul să folosească, la școală, în loc de manuale, fișe, iar manualul să rămână acasă. În școlile care au o dotare performantă să se folosească manualele digitale. Ar mai fi și o variantă costisitoare, care nu cred că este posibilă, să se facă două exemplare ale aceluiași manual, unul să rămână la școală și unul să fie acasă. 


„Vrem să vedem dacă această campanie va avea și rezultate, pentru că acum s-a creat un fenomen prin care părinții sunt împotriva profesorilor și profesorii sunt împotriva părinților. Vom încerca să facem bannere pe care să le punem în școli și părinții să fie înștiințați despre această campanie. Poate îi determinăm să semneze și petiția. Personal, pe fetița mea, care este clasa a V-a, nu o las să ducă ghiozdanul în spate”, a adăugat Iulian Cristache. 


Reacție promptă a ministrului Educației 


„Într-adevăr, este o mare problemă care afectează sănătatea copiilor în primul rând, pentru că un ghiozdan foarte greu are repercusiuni asupra coloanei vertebrale. Eu cred că avem, în primul rând, manuale școlare care sunt foarte voluminoase. Din acest punct de vedere, am lansat un proiect care va face o evaluare și o revizuire a tuturor programelor școlare până în clasa a XII-a. Mai concret, această revizuire va verifica două lucruri importante. Primul: corespondența între competențele pe care trebuie să le atingă elevii în urma procesului de învățare și conținuturile care sunt prezente în manualele actuale. A doua evaluare va fi pe orizontală între programele școlare și manualele școlare din clasa I până într-a XII-a, astfel încât să putem elimina redundanțele care există”, a spus ministrul Pavel Năstase. 


Și ca să dovedească interesul că ministrul Educației vrea ghiozdane mai ușoare pentru elevi, a fost stabilit și un calendar de lucru: aprilie - mai - realizarea unei sinteze a consultărilor anterioare; iunie - noiembrie - evaluarea Sistemului Național de Educație (Starea Educației); noiembrie - decembrie - asumarea opțiunilor majore ale educației; ianuarie - februarie 2018 - elaborarea proiectului noii legi a educației (sub coordonarea unui grup de lucru constituit la nivelul MEN); martie - mai 2018 - dezbateri publice; iunie - septembrie 2018 - dezbaterea proiectului de lege în Parlament. 


Marele regret al inițiatorului acestei campanii, Iulian Cristache, este numărul prea mic de semnatari ai acestei petiții online, ceea ce dovedește dezinteresul părinților. 


„Comentează pe Facebook de mama focului, de le sare cămașa pe ei, că-și rup copiii lor spinările cu ghiozdanele, dar constat cu mare indignare că până la această oră nu au semnat această petiție decât vreo 1.500 de părinți. Și eu care voiam să dovedesc solidaritatea părinților și faptul că aceasta este o problemă extrem de gravă a învățământului românesc. Până și ministrul a reacționat mai repede decât ne așteptam”, a conchis același interlocutor. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7996 secunde