Geniul și nebunia merg mână în mână! Lucrări de van Gogh, la Constanța

729
Geniul și nebunia merg mână în mână! Lucrări de van Gogh, la Constanța - vincentvangogh-1511279342.jpg

Articole de la același autor

Iubitorii de artă sunt așteptați, în această perioadă, la Muzeul de Artă, unde vor putea admira numeroase lucrări de-ale renumitului Vincent van Gogh, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pictori ai lumii. Vernisajul expoziției va avea loc, astăzi, la ora 17.00. În ceea ce privește lucrările din expoziția deschisă de la muzeu, acestea sunt importante pentru cei care doresc să înțeleagă viața și opera artistului. 


"Desenul reprezintă un domeniu aparte în creația lui van Gogh, pentru că aici își exprimă direct și spontan căutările și emoțiile. Descifrându-le, lumea lui van Gogh devine mai accesibilă. Iubitorii de artă se gândesc la contribuția lui la arta modernă, la minunatele sale peisaje postimpresioniste, la simțul deosebit pentru armonie și frumusețe, la autoportretele expresive și la culorile puternice, contrastante. Se știe că a dus o viață amară, și-a tăiat la furie o ureche și s-a sinucis la 37 de ani. Deși viața nu l-a cruțat, avea o minte ascuțită, era înzestrat cu o inteligență ieșită din comun și cu o puternică sensibilitate. Există butada bine cunoscută: geniul și nebunia merg mână în mână. Dar aceasta este doar o frază. Van Gogh ne invită să privim cu atenție destinul său individual. Parafrazându-l pe filozoful germano-italian Romano Guardini, a fi inteligent și sensibil reprezintă o combinație periculoasă, pentru că ne face să credem că lumea și viața pot fi altfel de cum sunt. Acest punct de vedere transformă emoțiile, ducând la suferință. Van Gogh a analizat în profunzime lumea din jurul său. A descris-o prin desene, cu linii clare și tăioase. În frumusețea peisajelor putem descoperi visul despre lumea pe care o vedea și și-o imaginează singur. Este motivul pentru care oferim un dialog între desene și imaginile reprezentând peisaje", a declarat directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu. 


Principalul scop al acestei expoziții este de a arăta că, într-o perioadă de aproape zece ani, van Gogh a realizat 864 de picturi și peste 1.000 de desene. Mai mult decât atât, el a încercat să se elibereze de dilemele dintre creativitate și nebunie, dintre analiză și visare, dintre realitate și ficțiune, muncind enorm. Desenele sunt timide, modeste și singuratice, așa cum era el însuși în spatele lumii gălăgioase și agresive. 


"Poate că astfel vom înțelege de ce desenele sale sunt mai mult decât niște simple schițe pentru lucrările de pictură. De fapt, ele îl reprezintă pe suferindul Vincent, cel care și-a sacrificat tinerețea pentru a ne face conștienți de semnificația emoțiilor sale. Van Gogh se află ancorat în tradiția artiștilor umaniști, asemenea conaționalului său Rembrandt van Rijn, care plasează omul și sentimentele în centrul lumii reprezentate. Fără van Gogh, Picasso nu ar fi putut picta celebra sa compoziție «Guernica»", a precizat Doina Păuleanu. 


Revenind la expoziție, aceasta cuprinde 100 dintre desenele lui Vincent cuprinse în colecția industriașului olandez Hydde Nieland din Dordrecht. Sunt heliogravuri tipărite după van Gogh. Aceste lucrări au fost publicate la tipografia olandeză Versluys en Scherjon din Utrecht. Nieland le-a achiziționat în timpul unei expoziții van Gogh de la Haga, în 1892. Portofoliul a fost publicat cu ocazia inaugurării Muzeului din Dordrecht, din Olanda, în anul 1905.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3089 secunde