Gata vacanța, vin examenele!

243
Gata vacanța, vin examenele! - fotofondincepescoala-1557093984.jpg

Articole de la același autor

Elevii revin astăzi în bănci, după vacanța de Paști. După două săptămâni de relaxare, plimbări și distracție, pe toți îi așteaptă o perioadă de foc, fiind ultimele săptămâni înaintea încheierii situației școlare și a vacanței mari. Pentru unii se apropie tezele, alții susțin evaluările naționale, cei mari se pregătesc de examenele de final de clasa a VIII-a sau clasa a XII-a.


Ultima parte a semestrului al doilea al anului școlar 2018 - 2019 începe astăzi și se va încheia pe 14 iunie. Pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, mâine încep evaluările naționale. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale, elevii de clasa a II-a vor susține pe 7 mai proba scrisă la limba română, iar pe 8 mai cea de citit la limba română. Evaluarea la matematică este programată pe 9 mai.
Săptămâna următoare va avea loc evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a. Pe 14 mai va fi proba la limba română, iar pe 15 mai cea la matematică. Iar, pe 22 și 23 mai, vor susține evaluările elevii clasei a VI-a.
Absolvenții de clasa a VIII-a încheie cursurile și mai repede, pe 7 iunie, pentru a se pregăti de susținerea Evaluării Naționale în vederea admiterii la liceu. Prima probă scrisă, cea la limba și literatura română, se va desfășura pe 18 iunie, iar cea la matematică pe 20 iunie. Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 25 iunie, până la ora 12, procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, între orele 14 și 20. Examenul se va încheia sâmbătă, 29 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.
Apoi, în perioada 3 - 7 iulie, absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, vor completa opțiunile în fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Vor parcurge aceeași proceduri și absolvenții clasei a VIII-a care doresc să fie admiși în licee în alt județ. Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea greșelilor în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 4 – 8 iulie.
Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a este programată vineri, 12 iulie. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V- VIII, care are ca pondere de 20% în calculul mediei de admitere.


Bacalaureatul începe în iunie
Între timp, intră în focuri în absolvenții de liceu, care vor susține bacalaureatul. Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27 – 31 mai 2019. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 31 mai. Primele probe, cele orale, încep pe 3 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În zilele de 7, 10 și 11 iunie este programată evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 12 – 13 iunie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Prima probă scrisă, la limba și literatura română, va avea loc luni, 1 iulie. Proba la limba maternă este programată marți, 2 iulie, iar cea obligatorie a profilului, miercuri, 3 iulie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării, se va desfășura joi, 4 iulie. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, până în ora 12, iar contestațiile vor putea fi depuse între orele 12 și 16. În intervalul 9 – 12 iulie, vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7727 secunde