Gata cu numirile preferenţiale! Ministrul Educaţiei anunţă concursuri pentru posturile de directori de şcoli

5442
Sunt mai bine de trei ani de când nu a mai fost organizat nici un concurs de directori în grădiniţele şi şcolile din judeţul Constanţa, un concurs ca la carte, cu probă scrisă, cu evaluarea CV-ului şi cu probă de interviu în faţa unei comisii. Între timp, s-au schimbat mulţi manageri şcolari, unii chiar cu scandal. Acum, ministrul Educaţiei vrea concurs pentru toţi.

Anul şcolar următor ar putea începe cu directori noi în unităţile de învăţământ. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că intenţionează să demareze organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi, poate chiar din această vară. Ultimul concurs oficial a fost organizat în luna iulie 2017, iar, conform metodologiei, în luna iulie 2021, le expiră mandatele directorilor care au câştigat atunci. Este vorba despre 122 de posturi care ar trebui să fie vacantate din august 2021. De asemenea, la finalul anului şcolar 2020 – 2021 vor expira transferurile în interesul învăţământului ale directorilor numiţi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa în toamna anului trecut şi la începutul lunii ianuarie 2021.

„Este mare nevoie de profesionalizarea performanţei în şcolile româneşti. Pentru asta trebuie să ai conduceri de şcoli selectate pe criterii relevante şi obiective. Pentru asta trebuie să ai organizate concursuri pentru directorii de şcoli. Este un element esenţial dacă vrei să faci evaluare, pentru că în orice sistem directorul şcolii va fi implicat în evaluarea cadrelor didactice pe criterii de performanţă, legate de criteriile de performanţă ale elevilor”, a declarat, recent, ministrul Educaţiei. Acesta a mai spus că vor fi scoase la concurs toate posturile de directori şi directori adjuncţi, cu obiectivul de a se reuşi acest lucru înainte de vacanţa de vară.

„În cel mai rău caz, aceste concursuri ar trebui să se deruleze în lunile octombrie – noiembrie”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Scandaluri peste scandaluri, la Constanţa

De altfel, organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de director şi directori adjuncţi ar putea elimina şi tensiunile apărute în unităţile de învăţământ atunci când numirile sunt făcute de către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa. Reamintim că, în acest an şcolar, în judeţul Constanţa, au existat mai multe cazuri de directori care au fost contestaţi de colectivul de cadre didactice după numirea de către inspectorul şcolar general. Primul scandal a fost chiar în luna septembrie 2020, la Şcoala nr. 1 Siliştea, unde cadrele didactice, părinţii, dar şi primarul localităţii au fost revoltaţi că la unitatea de învăţământ a fost numită director o educatoare de la Medgidia. În urma presiunilor, cadrul didactic a renunţat la funcţie şi inspectorul şcolar general Sorin Mihai a fost nevoit să numească un alt director, din rândul profesorilor din şcoală.

Scandal uriaş a fost şi la Liceul Teoretic „George Călinescu” unde, mai bine de două luni, nu s-a găsit o soluţie pentru un director care să poată să facă echipă cu cadrele didactice. Şi aici, managerul numit de şeful IŞJ a plecat, în cele din urmă, şi Sorin Mihai a făcut altă numire.

Interviu doar cu şeful IŞJ

De altfel, însăşi această procedură de numire, consideră unii foşti directori, este criticabilă. Prof. Mihaela Niculae, care a fost schimbată din funcţia de manager şcolar al Şcolii nr. 6 „Nicolae Titulescu” din Constanţa, de către inspectorul şcolar general Sorin Mihai susţine că aşa-zisul interviu doar cu şeful IŞJ nu este o probă în sine. „Toate aceste nemulţumiri cred că îşi au originea în lipsa unor criterii clare de desemnare a altor directori şi asta creează impresia de subiectivism şi oamenii sunt deja destul de tensionaţi. Procedura a lăsat, din păcate, loc de interpretări. Am susţinut interviul doar cu inspectorul şcolar general Sorin Mihai. Nu a fost o comisie, nu au fost criterii de evaluare. Înainte, în momentul în care erau numiţi interimarii, exista cutuma să fie măcar întrebat Consiliul Profesoral sau susţinerea unui interviu cu anumite criterii de evaluare a răspunsurilor candidatului. Evident, este o procedură care lasă loc interpretărilor”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, în luna ianuarie, prof. Mihaela Niculae.

Şi Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia a fost, tot anul acesta, scena unor tensiuni, ca urmare a numirii unui nou director, în locul celui căruia îi expirase mandatul. Cadrul didactic care şi-a depus candidatura şi a fost acceptat în urma interviului cu şeful IŞJ a fost contestat de către colectivul de profesori şi elevi, fiind determinat să îşi dea demisia. Şi ulterior, s-a făcut o altă numire.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5635 secunde