"Gadgeturile" antichității și bucuriile micilor romani, expuse la Muzeul de Arheologie

356

Articole de la același autor

După ce vineri, 11 decembrie,  patrimoniul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Con-stanța a primit o nesperată șansă de a intra în circuitul muzeelor lumii dotate cu sala de vizionare 3D, săptămâna aceasta cei interesați pot merge să viziteze o inedită expoziție, special aleasă să fie în ton cu luna cadourilor. 


În cadrul seriei Exponatul lunii, au fost selectate pentru luna decembrie cinci exemple de jucării romane. "Este, prin urmare, un grup de exponate dedicat, în prag de sărbători, copiilor constănțeni", declara directorul Gabriel Custurea. 


Imaginația copiilor era stimulată și în antichitate prin practicarea unor jocuri sau prin utilizarea unor jucării similare cu cele mai îndrăgite de copiii zilelor noastre. Precursoarele jucăriilor moderne erau confecționate manual din lut, piele, lemn, paie sau diferite alte materii organice. Unele se puteau face chiar acasă, altele erau opera unor meșteri specializați și se adresau cu precădere copiilor din familiile înstărite. Rareori vedem copii pe vasele grecești care să nu se joace cu ceva. Jucăriile sunt atât de sinonime cu copilăria încât, un rit de inițiere în viața de adult presupunea dedicarea acestora unui zeu sau unei zeițe. Printre primele jucării pe care le primeau copiii erau zornăitorile, singurele care mai supraviețuiesc astăzi, sunt cele din teracotă. Alte obiecte des întâlnite erau cele pe roți, niște bețe pe care se putea amplasa o platformă.


Piesele selecționate sunt: trei zornă-itoare simple - un cățel, un cocoș și o piesă cu reprezentare antropomorfă -, o zor-năitoare mobilă - în formă de căluț, prevăzută cu două roți, care prin tracțiune producea zgomotul specific și un soldățel cu picioare mobile. Toate piesele sunt din ceramică și pot fi încadrate cronologic între secolele II-III p. Chr.


Despre păpușile care erau printre cele mai populare jucării și unele dintre puținele obiecte adresate exclusiv fetelor găsim descrieri și pe historia.ro. Erau făcute din lemn, os, fildeș, abanos sau teracotă. Înaintea căsătoriei, fetele își dedicau păpușile Afroditei sau lui Artemis, semn că intrau într-o nouă etapă a vieții. O păpușă foarte întâlnită era dansatoarea, încă din secolul al V-lea a.Hr., care avea brațe și picioare mobile și frizuri clasice. Unele erau pictate, pe altele le îmbrăcau copiii. De asemenea aveau și castaniete (krotala) și găurele prin care se puteau trece sfori pentru a le manevra. Păpușile variau de la modele foarte simple, dintr-o bucată, la modele complexe cu membre mobile, unele chiar mimând pregătirea pâinii.


În week-end, Muzeul de Istorie Națio-nală și Arheologie Constanța este deschis între orele 9-17, luni și marți fiind închis.


Prețul biletului este 13 lei, iar elevii și studenții plătesc 5 lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5084 secunde