Frânturi din istoria armenilor, expuse prin ochiul critic al unei adolescente

301
Frânturi din istoria armenilor, expuse prin ochiul critic al unei adolescente - expozitiem-1503590121.jpg

Articole de la același autor

O tânără în vârstă de 18 ani, pe nume Raluca Chiriță, expune la Muzeul de Artă Populară din Constanța schițele unor importante clădiri armenești de pe întreg teritoriul României. Vernisajul expoziției cu titlul "Capodopere arhitecturale armenești" a avut loc recent, evenimentul fiind organizat de Uniunea Armenilor din România, sucursala Constanța, în colaborare cu filiala din Iași.

Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru, proiectul își dorește să reconstituie istoria cartierelor armenești, surprinzând frânturi din viața târgoveților armeni.

"Dorința de a surprinde detaliile arhitecturale ale acestor clădiri, pasiunea și dăruirea pentru frumos au determinat-o pe artistă să transpună în artă lăcașurile de cult și casele negustorilor de origine armeană. Completarea tabloului este dată de povestirea faptelor istorice realizată cu minuțiozitate de profesorii Andi Daschievici, Maria Crețu și Alin Adochiței, inițiatorii proiectului «ArmenIS - identități ale trecutului»", a declarat Maria Magiru.

Una dintre clădirile care se află la loc de cinste pe simezele muzeului constănțean este renumitul Han "Trei Sarmale", un loc important pentru armeni. În acest loc, în urmă cu ani de zile, comercianții armeni poposeau în zonă și discutau cu alți negustori despre târguielile ce urmau a avea loc între aceștia, stabilindu-se sumele și produsele ce urmau a fi încasate.

Mai mult decât atât, prin eforturile depuse de istoricul Nicolae Iorga, au fost aduse la lumină documente de la sfârșitul secolului al XVII-lea, printre care un act de judecată, prin care doi negustori armeni se judecau în fața parohului lor pentru arendarea Hanului "Trei Sarmale". Acest document denotă implicarea directă a armenilor în administrarea hanului, iar gâlceava stârnită între cei doi își are mai mult decât sigur originea în sumele consistente de bani câștigate de proprietari.

"Cafeneaua Veche"

Liceana aduce în atenția publicului și "Cafeneaua Veche", ce reprezintă locul de întâlnire al armenilor din Iași, unde se desfășoară diverse activități ce au ca scop promovarea culturii armenești.

De la discuții tematice, dezbateri, expoziții și până la atmosfera inedită din interiorul cafenelei, trecătorii se pot opri din obositoarea lor fugă și să acceadă într-un univers al trecutului.

Apoi, tânăra artistă prezintă câteva biserici. În cazul Bucureștiului, prima a fost ridicată abia în secolul al XVIII-lea, în jurul bisericii luând naștere și cartierul armenesc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3448 secunde