FITIC 2.0: zeci de spectacole de teatru și premiere de strategie culturală

121
FITIC 2.0: zeci de spectacole de teatru și premiere de strategie culturală - teatru-1504526749.jpg

Articole de la același autor

Gustul publicului este suveran, dincolo de argumente cu iz tehnic și detalii subtile de mecanica artei. Dacă place, place și dacă nu, publicului nu-i este teamă să arate asta. Nu toți actorii sunt, însă, pregătiți să accepte o atare abordare. De aceea s-a inventat Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC), unde libertatea exprimării și a receptării, a actorilor și publicului deopotrivă, este ridicată la rang de artă. 


Este nevoie de teatru, nu există niciun dubiu aici, căci publicul o demonstrează în fiecare zi, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", unde se adună într-un număr impresionant. Pe această cale, organizatorii își cer scuze dacă unii dintre constănțeni nu au apucat să intre la spectacole și îi invită până pe 9 septembrie, de la ora 12.00 zilnic, să consume acte culturale de cea mai bună calitate.


Și dacă anul trecut FITIC s-a impus ca un motor al revoluției culturale la Constanța, scoțând peste 5.000 de spectatori în stradă, anul acesta FITIC face mai mult. După "Romanul scriiturii. Fenomenologie și semiotică", un Workshop de dramaturgie susținut de Ana Maria Nistor, cadru didactic la UNATC "I.L. Caragiale", organizatorii au decis să transforme FITIC într-o platformă de colaborare între dramaturgi, regizori și actori, unică în România. Aici, specialiști de la mai multe universități de arte din țară vor alege cele mai bune texte ale tinerilor dramaturgi și îi vor pune pe aceștia în legătură cu tineri regizori, sprijinind și coordonând astfel, într-un mod foarte concret, apariția unei noi pagini de istorie a României: cea dramatică. Pentru viitorime, istoria se scrie astăzi, însă cineva trebuie să își asume această importantă sarcină, iar organizatorii FITIC sunt gata să o facă. "Mulțumim pe această cale profesorului Marina Cap-Bun, de la Facultatea de Litere a Universității «Ovidius» din Constanța pentru participare și comentariile extrem de constructive", potrivit organizatorilor.


Câștigătorii la secțiunea de dramaturgie tânără sunt Radu Popescu ("Paliativ"), Matei Lucaci Grunberg ("Procesul lui David M. Golan") și Marian Popescu ("Două nunți și-o sinucidere"). 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8205 secunde