Imagini în premieră de la descoperire

"Filofteea", mumia de 2000 de ani din pădurea Comovora

2203
4

"Filofteea", așa cum au numit-o din simpatie foștii angajați arheologi ai Muzeului de Istorie Națională și Ar-heologie Constanța, este un personaj feminin, mumificat, datând din se-colul II d.Hr. și descoperit în anul 1970.
Filofteea a fost descoperită în anul 1970, în pădurea Comorova de lângă Mangalia, mai exact în partea defrișată a pădurii.
"Sarcofagul cu personajul feminin a fost descoperit de către muncitorii care lucrau în acea vreme la ridicarea unui hotel la Neptun. Din cauză că zona este nisipoasă, construcția necesita o fundație pe piloni de beton. Aceștia trebuiau turnați la mare adâncime în pământ, pentru a asigura stabilitatea viitorului edificiu. În urma săpăturilor, muncitorii au dat de sarcofagul Filofteei", ne-a declarat Constantin Chera, cercetător arheolog la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Günter Preukschat, de la o firmă pentru lucrări speciale din Germania, era inginer, angajat în construcția unor hoteluri și vile din zona Neptun - Olimp și totodată era singurul care deținea un aparat de filmat la acea vreme, unicul disponibil în zonă. Acesta a anunțat autoritățile competente, iar Elena Bârlădeanu, responsabila Muzeului Callatis din Mangalia, a fost cea care a condus lucrările de recuperare a sarcofagului din pământ.
"După sesizarea autorităților, acest generos domn Günter Preukschat, care nu avea nicio legătură cu arheologia, a reușit să înregistreze pe film întregul proces de recuperare a sarcofagului. Pelicula durează 6 minute și 30 de secunde și surprinde exact momentul în care a fost ridicat capacul sarcofagului și a fost descoperit personajul feminin mumificat din interior", a mai adăugat specia-listul.
După 41 de ani de la eveniment, Günter Preukschat a revenit în România cu o croazieră pe Dunăre, a vizitat muzeul constănțean, unde a revăzut inventarul sarcofagului amintit, iar la întoarcere în Germania a redescoperit în arhiva personală acest film neprețuit. L-a transferat de pe celuloid în format digital și a ex-pediat muzeului frumosul și valorosul cadou-document.
Neamțul nu numai că a surprins video momentul, ci a făcut și câteva fotografii document, care au rămas în fototeca muzeului, iar singura rugăminte pe care a avut-o în schimbul oferirii acestui film către constănțeni, a fost să primească o copie după fotografii.
"Sarcofagul a fost închis ermetic, «sigilat» cu mortar. Fabulos la această descoperire este că, datorită nepătrunderii aerului dinspre exterior spre interior, s-a păstrat inclusiv lemnul sicriului în care Filofteea a fost așezată în secolul II. Substanțele organice s-au păstrat foarte bine timp de aproape două milenii, chiar și scheletul a fost găsit mumificat, cercetările arheologice arătând că nu a avut loc intervenții pentru mumificare", spune arheologul.

Cine este Filofteea?
În urma cercetărilor, antropologii au stabilit că mumia reprezintă un personaj feminin, care avea în jur de 40 de ani când a încetat din viață. Ea provenea probabil, după bogăția inventarului funerar, dintr-o familie foarte bine situată din punct de vedere economic. În sarcofag a fost descoperit un mare număr de obiecte de valoare - un inel, cercei, trei coliere, o coroană din aur - dar și un bogat inventar funerar - monede, un opaiț din bronz, o oglindă cu capac aurit și casete din lemn, care conțineau flacoane cu substanțe cosmetice, păstrate intact, oferind astfel arheologilor posibilitatea să le analizeze. Acest ultim detaliu arată că și în acea vreme cosmetica era o ocupație preferată a doamnelor.
Despre numele ei, arheologul Constantin Chera spune: "Nu avem nicio inscripție care să amintească numele persoanei respective sau să ne transmită alte informații despre ea. Colegii noștri mai vechi au numit-o «Filofteea» din pură simpatie".

Pentru curioși, filmul pe care generosul domn Günter Preukschat l-a înregistrat în 1970 și pe care de curând l-a oferit Constanței fără a cere nimic în schimb, va fi arătat publicului larg în viitorul apropiat pe un ecran, chiar în muzeu, acolo unde este expus și sicriul Filofteei, cu întreg inventarul găsit la vremea respectivă.



Comentează știrea

admirator
26 ianuarie 2012
cum adica

"schelet mumificat"? Stiti ce e aia o mumie? Sau ce presupune mumificarea naturala?

cititor printre randuri
26 ianuarie 2012
sarcofag

sarcofagul de sub strada avram iancu din mangalia cand o sa fie scos ?

emil
29 ianuarie 2012
noutatea e gestul neamtului

cel putin 3 asemenea sarcofage au fost scoase cu ocazia construirii caminului 2 din curtea Grupului Scolar Ion Banescu din Mangalia si sunt expuse la Muzeul Arheologic din Mangalia.

constantin
27 iunie 2015
Bani din prima luna

Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3336 secunde